Da li znate prepoznati opasan "srčani kašalj"

Kašalj nije uvijek simptom prehlade ili bolesti pluća. Ponekad upozorava osobu da imamo problema u kardiovaskularnom sistemu. U takvim se slučajevima kašalj zove “srčani kašalj”. Kod srčanih oboljenja mogu se javiti otežano disanje, bolovi u grudima i lopaticama.

Čovjek koji kašlje @unsplash.com

Srčani kašalj nastaje zbog stagnacije krvi i izaziva veliko opterećenje respiratornog sistema. Pluća ne mogu normalno funkcionisati jer srce ne snabdijeva tijelo sa dovoljno krvi. Ako na vrijeme ne obratite pažnju na simptome, može se razviti problem s manjkom kisika, a uz to i plućni edem. U većini slučajeva, srčani kašalj se javlja nakon doživljenih srčanih, moždanih i drugih udara. Ali može se javiti i kod osoba sa zatajenjem srca, hipertenzijom i drugim hroničnim oboljenjima srca i krvnih žila.

Vrtoglavica i gubitak svijesti

Srčani kašalj je suh – pri kašljanju se ne stvara sputum, sluz ili gnoj. Tokom akutnih napada, krv se može pojaviti u iscjetku. Kašalj je praćen cijanozom (vlagom) usana, trougla oko nosa i usana, ušnih školjki ili vrhova prstiju.

Tokom kašlja, pacijent ima ubrzano disanje. U početku se otežano disanje i kašalj javljaju samo pri fizičkom naporu, ali kako bolest napreduje, čak i dug razgovor može uzrokovati zagušljiv suhi kašalj i ubrzano disanje. Kašalj je praćen bolom u srcu i lupanjem srca, koji su uzrokovani preopterećenjem srca krvlju.

Kašalj može biti praćen vrtoglavicom i gubitkom svijesti, koji su uzrokovani povećanjem pritiska u grudima i smanjenjem volumena krvi koja teče u srce. Tokom napada, vratne vene otiču. Kašalj se javlja ili pojačava kada pokušate da spavate, jer je u ovom položaju tijela lijeva srčana komora još više preopterećena. Neki pacijenti čak moraju spavati u polusjedećem položaju.

Objavi komentar

0 Primjedbe