Da li znate koja je najduža rijeka na svijetu?

Svijet je pun prirodnih ljepota, a rijeke su jedna od njih. Rijeke nam daju vodu koja nam je potrebna za život, a također su dom mnogim vrstama životinja i biljaka.

Rijeka Nil @Twitter

Među svim rijekama na svijetu, najduža rijeka je sporna, a dvije od rijeka koje privlače pažnju su rijeka Nil i rijeka Amazon.

Amazona ili Nil

Amazona je najšira i najdublja rijeka na svijetu koja pokriva područja u osam zemalja Južne Amerike. Nastaje spajanjem dvije rijeke – Marañon i Ucayali i protiče kroz tri zemlje – Peru, Kolumbiju i Brazil. U najvećoj zemlji u Južnoj Americi, uliva se u Atlantski okean. Međutim, postoje kontroverze oko izvora rijeke Amazone, koji je do danas nepoznat, pa se vode sporovi oko lokacije izvora.

S druge strane imamo rijeku Nil koja je generalno prihvaćena kao najduža rijeka na svijetu, Nil ima ukupnu dužinu od oko 6.650 kilometara, a protiče kroz čak 8 zemalja – Tanzaniju, Burundi, Ugandu, Ruandu, Južni Sudan, Etiopiju, Sudan i Egipat. Velik dio stanovništva ovih zemalja, posebno Egipta, koncentrisan je uz ovaj vitalni izvor vode. Nil je rijeka od velikog značaja za kontinent i dugi niz godina se smatrala najdužom rijekom na svijetu.

Početna tačka

Koji je onda kriterij po kojem bismo odredili najdužu rijeku? Sporovi se odnose na određivanje početne tačke rijeke. Ovo je najveći problem vezan uglavnom za rijeku Amazon. Prema trenutnim mjerenjima, dugačak je 6.250 km, što je čini drugom najdužom rijekom. Ali ako se pretpostavi da rijeka ne počinje na ušću Marañon i Ucayali, već na planini Mismi u Andima, to joj daje dužinu od 6.800 km, što je čini 150 km dužom od Nila.

Upravo su ovo tvrdili istraživači 2007. godine, kada je predložen sličan tip promjene. Ovo novo tumačenje ne prihvataju naučnici iz “Internatioanl Journal of Digital Earth”, koji koriste satelitske snimke i terenska mjerenja kako bi odredili dužinu najvećih svjetskih rijeka. Njihovo istraživanje pokazuje da je Nil prvi, a Amazon drugi. Spor još uvijek nije riješen, ali za sada je prihvaćeno da je Nil i dalje najduža rijeka na svijetu.

Objavi komentar

0 Primjedbe