Bosna i Hercegovina može pomoći Ukrajini da preokrene tok rata protiv Rusije

Većina vojnih analitičara saglasna je oko toga da je Ukrajina u ratu protiv Rusije u teškoj situaciji. To mišljenje još je više osnaženo nedavnim padom grada Avdijivke, što predstavlja značajan ruski uspjeh na bojnom polju. 

Oružane snage Bosne i Hercegovine @morh.hr

Aktuelna je i golema ofenziva kojom ruska vojska, kako tvrdi ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, pokušava "rastegnuti ukrajinske snage" intenziviranjem napada pirom prve ratne linije.

Ključna uloga Bosne i Hercegovine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je nedavno da Avdijivka ne bi pala da je Kijev dobio oružje koje nije stiglo zbog zastoja u američkom Kongresu, koji još nije odobrio veliki paket pomoći Ukrajini, piše hrvatski portal "Index" u svom opširnom članku na ovu temu.

Evropske vođe, uprkos tome što su postali "glavni snabdijevači" Ukrajine, ne uspijevaju popuniti prazninu u naoružanju koju je ostavio SAD.

Upravo se pitanje daljnjeg naoružanja Ukrajine u ovom trenutku čini ključnim. I tu bi Bosna i Hercegovina, poručio je politolog Jamin Mujanović, mogla imati ključnu ulogu. 


Podaci: X

Naime, Mujanović je o ovom potencijalu BiH pisao na društvenom mreži "X" (bivši Twitteru) te je kasnije redigiranu verziju objavio i na LinkedInu, poručivši kako smatra da je to pitanje od važnosti za cijelu euroatlantsku zajednicu.

"Tokom proteklih nekoliko mjeseci stalno sam komentarisao sposobnost Bosne i Hercegovine da Ukrajini osigura jako potrebne granate od 155 mm i drugu municiju. Ovdje postoji velika prilika za Zapad da promijeni tok bitke protiv Rusije", napisao je.

Snažna odbrambena industrija

Dodaje kako snažna odbrambena industrija BiH datira još iz jugoslavenskog perioda.

"Uoči raspada Jugoslavije BiH je, prema nekim procjenama, proizvodila oko 51 posto cjelokupnog oružja i municije u Jugoslaviji, koja je tada bila četvrta najveća oružana snaga u Evropi", napisao je.

Iznio je i izvještaj Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini. Prema tom izvještaju, kapaciteti bosanskohercegovačke vojne industrije višestruko su veći od sadašnjih zahtjeva. Zbog toga 20 kompanija koje se bave proizvodnjom oružja radi sa samo 10 posto svojih kapaciteta.

Oklopna vozila, minobacači, municija...

U izvještaju se navodi kako BiH izvozi naoružanje, vojnu opremu i usluge u vrijednosti od 40 do 50 miliona američkih dolara. Proizvode se, između ostalog, eksplozivi, sve vrste municije, minobacači, topovi i haubice, te dijelovi za tenkove ili vozila posebne namjene.

Prema godišnjem izvještaju o izvozu i uvozu konvencionalnog naoružanja u Bosnu i Hercegovinu na osnovu ugovora "Arms Trade Treaty", iz BiH je u 2022. izvezeno pet oklopnih borbenih vozila u Etiopiju, dok je Mađarska kupila 207 minobacača kalibra 120 i 82 mm. U Indoneziju su izvezena dva minobacača kalibra 120 mm. U SAD je izvezeno 676 korištenih pištolja, a izvozilo se i u Češku, Slovačku, Pakistan...

"Od 2022. godine, naprimjer, BiH izvozi oružje i municiju u 113 država, u vrijednosti od nekoliko desetina miliona dolara godišnje. Kupci tog oružja i municije su SAD, veliki dijelovi NATO-a, kao i veliki broj azijskih i afričkih država", napisao je Mujanović.

BNT, Pretis, Unis Ginex, Binas, Igman...

Objasnio je i kako su inženjeri u BiH također počeli projektirati i proizvoditi vlastite bespilotne letjelice, izrazivši sumnju da će se proizvoditi u većem broju za domaće i međunarodne potrebe u sljedećih nekoliko godina, ali naglasivši i kako očito proizvodni know-how u BiH postoji.

"Za potrebe Ukrajine najznačajnije bosanskohercegovačke kompanije vjerovatno su BNT, Pretis, Unis Ginex, Binas i Igman. Prve četiri proizvode granate za topove i njihove komponente. One mogu proizvoditi ili već proizvode potrebne granate od 155 mm. Igman prvenstveno proizvodi pješačku municiju i granate koje su također potrebne u većim količinama.

Znamo da je nešto bosanske municije i oružja već u Ukrajini. O tome su izvještavali lokalni mediji, New York Times, fotografije i snimke povremeno se pojavljuju na društvenim mrežama itd. Problem je što BiH ne može direktno prodavati Ukrajini, pa sve to stiže pozadinskim kanalima u nepoznatim količinama, uz vjerojatno veće troškove nego što trebaju biti", dodaje.

Široke ovlasti protivdržavnih elemenata

Objasnio je zašto BiH ne može direktno prodavati oružje Ukrajini.

"BiH ne može prodavati direktno Ukrajini jer su 2015. secesionisti bosanskih Srba, na insistiranje Rusije i Srbije, uspjeli osigurati zabranu izvoza bosanskohercegovačke odbrane u Ukrajinu. To im je uspjelo zbog zamršenog ustava BiH utemeljenog na Daytonskom mirovnom sporazumu, koji daje široke ovlasti protivdržavnim elementima. Dakle, prodaja 1:1 ne ide (za sada).

Međutim, postoje načini da se to zaobiđe, što dokazuje prisutnost bosanskohercegovačke municije i oružja u Ukrajini. Potrebno je da zemlje NATO-a sklope ugovore sa relevantnim odbrambenim kompanijama u BiH u ime Ukrajine (što su Česi, izgleda, prepoznali) i tako povećaju svoju proizvodnju.

Dotakao se ponovo "protivdržavnih elemenata u BiH".

Modernizacija opreme

"Iako srpski (SNSD) i hrvatski (HDZ BiH) protivdržavni elementi u BiH mogu pokušati ovo opstruisati, oni ne mogu raskinuti postojeće ugovore o izvozu, a sve gore navedene kompanije nalaze se u entitetu FBiH, tako da postoji bezbroj načina da se izbjegne miješanje srpskih secesionista u proces izvoza", poručio je.

"Za umjerena strana ulaganja u odbrambenu industriju BiH (oko 100 - 500 miliona dolara), što bi uključivalo modernizaciju opreme i racionalizaciju i integraciju lanaca snabdijevanja, BiH bi brzo mogla proizvoditi stotine, ako ne i hiljade egranata od 155 mm za Ukrajinu dnevno. To bi se slalo legalnim kanalima (tj. kroz NATO države).

I, naravno, imajte na umu da su troškovi rada u BiH samo djelić onoga što su u ostatku Evrope. Da, i Francuska može proizvesti ove granate. Ali ne radi to. A čak i ako/kada to učini, to će koštati 10 puta više nego što bi koštalo u BiH, čak i uzimajući u obzir (privremeno) lošiju logistiku u BiH", poručio je.

Volja za djelovanje

Ponavlja kako bi te granate proizvedene u BiH kupovale vlade NATO zemalja preko postojećih izvoznih ugovora i slale ih u Ukrajinu, čime bi se zaobišlo pitanje zabrane izvoza iz 2015. godine.

Ističe kako se to već događa, ali i da sad praksu samo treba dovesti do prave mjere, napominjući kako se radi o rijetkoj trostrukoj pobjedi. Takvo što bi, smatra Mujanović, bilo od velike koristi Ukrajini, pomoglo bi strateškim interesima NATO-a u suprotstavljanju agresiji Rusije, ali bi također pomoglo u podizanju domaće proizvodnje u BiH, odnosno ojačalo bi domaće odbrambene kapacitete u zemlji.

"U Ukrajini je ugrožena sigurnost cijele euroatlantske zajednice. Previše vremena i krvi već je potrošeno na whataboutism, posebno unutar EU. Svima nam treba Ukrajina za pobjedu. Sredstva za pobjedu postoje, u ovom slučaju u BiH. Samo nam treba volja za djelovanje", poručio je Mujanović.

Objavi komentar

0 Primjedbe