Da li znate šta znače brojevi na brašnu tipa 500, 750 i 1250?

Ako ste već savladali osnove kuhanja i pečenja hljeba kod kuće - zaslužujete čestitke! Ukoliko se nakon toga osjećate spremni za eksperimentisanje sa drugim pekarskim proizvodima, dočekaće vas iznenađenje - različite vrste brašna.

Brašno @pixabay.com

Međutim, da li znate koja je razlika između višenamjenskog brašna, brašna za hljeb ili onog za peciva? 

Ne brinite - brašno je krovni izraz za sve što je mljeveno u prah - žitarice, sjemenke, orasi, grah, korijenje... Danas ćemo obratiti pažnju na pšenično brašno.

Svako zrno se sastoji od endosperma (unutrašnje tkivo), klice (embrion) i mekinje (tvrdi spoljašnji sloj). 

Šta znači oznaka broja brašna?

Prvo i najvažnije, što je veća oznaka broja brašna, njegova boja može biti tamnija. Ovaj broj zapravo izražava njegov sadržaj pepela u postocima. Naime, prilikom mljevenja, određeni postotak brašna bude doslovno "spaljen" i nazivamo ga pepelom.

Brašno tipa 1250 je tipično i sadrži 1,15% pepela. Ovakva brašna mogu se pohvaliti visokim postotkom mekinja, te imaju više vitamina, minerala i enzima. Brašno sa većim sadržajem pepela ima i veću količinu proteina, ali su njihova svojstva pečenja niža.

Zdrava alternativa

Brašno tipa 500 svi poznajemo i predstavlja fino mljeveno brašno pogodno za široku upotrebu. Njegov sadržaj pepela je svega oko 0,5%. Idealno je za hljeb i kolače, ali sadržaj glutena nije posebno visok.

S druge strane, brašno tipa 750 je bijele boje, ali sa nešto većim sadržajem pepela, što ga čini malo zdravijom alternativom.

Objavi komentar

0 Primjedbe