Ilegalna fabrika u BiH proizvodila cigarete i izvozila ih na evropsko tržište

U okviru predmeta na čijoj su meti osumnjičeni za krijumčarenje lica, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su otkrili i fabriku za ilegalnu proizvodnu cigareta.

Cigarete @unsplash.com

To su danas saopštili iz SIPA-e, a u vezi sa akcijom "Zip", koju izvode na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, gdje su pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Fabrika u Širokom Brijegu

Kako dodaju, nakon višemjesečne istrage, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Hrvatske, a uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 državljana Turske iz BiH u Hrvatsku, te dalje u države Evropske unije.

"Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije BiH na područje Hrvatske. Osim toga, pripadnici SIPA su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega, otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište", naveli su iz agencije SIPA.

Ileglane migracije

U okviru ove akacije uhapšeno je devet lica nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu će se odrediti postupajući tužilac.

"Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku", naveli su iz agencije SIPA u saopštenju za medije.

Istovremeno u okviru ove akcije, pripadnici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području sprovode akciju "Veliki transport" usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Objavi komentar

0 Primjedbe