Ispiranje vodom: Da li poklopac WC šolje mora biti otvoren ili zatvoren?

WC šolja, kao neophodan dio našeg kupatila, često postaje kamen spoticanja između supružnika. Riječi poput  "WC daska je u pogrešnom položaju", "kapi sumnjive tečnosti su na pogrešnoj površini", često izazivaju mnogo pritužbi kod supružnika ili među djecom.

WC šolja @YouTube

Ali ne brinite - sada ćemo vam otkriti da li je ispravno zatvoriti ili ne zatvoriti poklopac WC šolje i šta će se dogoditi ako prekršite ovo pravilo.

"Let" po kupatilu

Prema navodima pojedinih doktora, ali i bakteriologa, poklopac WC šolje je neophodan iz više razloga - a prvi od njih je zaštita od neugodnih mirisa. Međutim, on ima i drugu funkciju - ograničiti let bakterija po kupatilu.

Činjenica je da se prilikom ispiranja WC šolje, štetni mikroorganizmi koji se nalaze unutra, zajedno sa mikroskopskim kapljicama tečnosti, raspršuju se po toaletu . I to ne samo po poklopcu, već i po samoj prostoriji.

Kao rezultat drenaže WC šolje formira se sloj aerosola visine 2-3 metra. To znači da se bakterije, miješajući se sa vodom, zrakom i česticama prašine, šire po prostoriji. Hvataju se na peškire, kozmetiku i sve ostalo što se nalazi u toaletu.

Upravo ova zanimljiva činjenica objašnjava da li je potrebno da zatvorite poklopac WC šolje - naravno da morate!

Objavi komentar

0 Primjedbe