Meteorolozi za vikend najavili pola metra snijega u Bosni i Hercegovini

Tokom dana vikenda, 24. i 25. februara, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuju se obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme.

Čišćenje snijega na putevima @pixabay.com

Kako navode meteorolozi sa stranice "BHMeteo", vrijeme je "ojužilo", odnosno u većini krajeva Bosne i Hercegovine puše povremeno pojačan jugo. 

"Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend očekujemo smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina. Najvise kiše, kako to obično i bude sa južinom, očekuje se u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Intezivne padavine očekuju se u planinskim oblastima sjeverno od Mostara gdje bi u naredna dva dana moglo pasti i preko 100 l/m2", poručili su BHMeteorolozi.

Snijeg iznad 2.000 metara

Kako se navodi, u ostatku države se očekuje znatno manja količina padavina, najmanje na sjeveroistoku države gdje će kiša samo "pokupiti prašinu".

"U većini krajeva će padati kiša, dok se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja, očekuje i snijeg. Na vrhovima preko 2.000 metara lokalno će pasti i preko pola metra snijega", navode meteorolozi.

Prvi talas padavina očekuje nas u petak uvečer do sredine subote, a drugi već od nedjelje ujutru.

Objavi komentar

0 Primjedbe