Misteriozne zelene kugle preplavile plažu, naučnici već na terenu

Mještani tvrde da su kugle veoma mekane. "Ako ih uzmete u ruku, možete iscijediti svu vodu iz njih", navode lokalni stanovnici.

Kugle algi na plaži u Danskoj @Facebook

Ispostavilo se da su kuglice, pronađene na jednoj plaži u Danskoj, zapravo posebna vrsta algi, a ovaj fenomen ipak nije toliko nepoznat. Naime, 2016.  godine slične lopte pojavile su se na plaži u obližnjem mjestu Göll.

Alge se "hrane" azotom

Morski biolog Fin Andersen navodi da je riječ o vrsti algi imena Chaetomorpha Linum. "Ova vrsta raste posebno snažno u oklini u kojoj ima mnogo azota. Kada pada jaka kiša, okolna polja se spiraju i ostaci izmeta domaćih životinja sa njih, zasićenih azotom, padaju u more", dodao je.

"Obično izgledaju kao debela užad. Ali ako u isto vrijeme puše jak vjetar, oni se odvajaju i pretvaraju u kuglice. I ove godine, sedmice prije i nakon početka godine u Danskoj su bile obilježene jakim kišama i vjetrovima", ističu stručnjaci.

"Možete ih dobro osušiti i koristiti kao ukras", dodali su.

U septembru i oktobru 2014. godine stotine sličnih kugli ispunilo je plažu u australijskom gradu Sydneyu, nakon čega su ih naučnici ispitali. Podsjetimo, slične kugle mogu se takođe pronaći i u slatkovodnim jezerima.

Objavi komentar

0 Primjedbe