Ruske vlasti prijete da će pokopati Navaljnog u krugu zatvora

Ruske vlasti prijete da će Alekseja Navaljnog sahraniti na teritoriji zatvorske kolonije u kojoj je umro, saopštio je u petak tim opozicionog lidera, optužujući istražitelje da su pokušavaju nametnuti tajnu sahranu, prenosi "AFP".

Aleksej Navaljni @YouTube

"Prije sat vremena, Aleksejevu majku je nazvao istražitelj i dao joj ultimatum. Ili će pristati na tajnu sahranu u roku od tri sata, bez javnosti, ili će Aleksej biti sahranjen u zatvorskoj koloniji", napisala je portparolka pokojnog opozicionog lidera Kira Iarmich na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Ljudmila Navalnaja, majka ruskog opozicionog lidera, optužila je u četvrtak vlasti da joj prijete i da žele tajno sahraniti njenog sina kako njegove pristalice ne bi mogle da se oproste od onoga koga smatraju "neprijateljem br. 1 ruskog predsjednika Vladimira Putina".

U tajnosti i bez ceremonije

"U mom prisustvu primaju naređenja iz Kremlja ili iz centralnog ureda Istražnog komiteta (ruske pravosudne institucije zadužene za istragu najtežih zločina). Žele da se sve radi u tajnosti, bez ceremonije oproštaja. Žele da me odvedu na na groblje, do svježeg groba i kažu: 'Ovdje leži tvoj sin!' Ali ja se ne slažem sa tim. Želim da svi vi, koji ste voljeli Alekseja, za koje je njegova smrt bila lična tragedija, imate priliku da se oprostite od njega', rekla je Ljudmila Navalnaja u video snimku objavljenom u četvrtak uveče na Telegram kanalu Navalnijevog tima.

Prijatelji ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je umro pod sumnjivim okolnostima prije sedam dana u zatvorskoj koloniji unutar Arktičkog kruga, pokrenuli su kampanju da vlasti što prije predaju njegovo tijelo njegovoj porodici, koja optužuje Kremlj da ga planira tajno sahraniti.

Brojni prognani ruski umjetnici, intelektualci i novinari pridružili su se kampanji Navaljnijevog tima na Telegram kanalu, a istu je podržalo i preko 1.000 pravoslavnih vjernika, uključujući sveštenstvo.

Objavi komentar

0 Primjedbe