Ruski pilot koji je helikopterom prebjegao u Ukrajinu ubijen u Španiji

Maksim Kuzminov, ruski pilot koji je prebjegao u Ukrajinu u augustu 2023. godine sa svojim borbenim helikopterom Mi-8, ubijen je iz vatrenog oružja u španskom gradu La Villajoyosa, javlja "Il Corrispondente", pozivajući se na španske medije.
Maksim Kuzminov @X/Twitter

Podsjetimo, Kuzminov je poslan u Ukrajinu u oktobru 2022. godine kako bi izvršio dodijeljene mu dužnosti u okviru onoga što Rusija nazva "specijalna vojna operacija". Služio je između Mariupolja i Berdjanska, gdje je pilotirao transportnim helikopterom Mi-8 sa tročlanom posadom.

U to vrijeme ukrajinska vojna obavještajna služba obećavala je prebjegnim ruskim pilotima 500.000 dolara, novi identitet i glamurozan život u Evropi. U jednom od intervjua za "Obavještajnu službu ukrajinske vojske" (GUR) ispričao je kako je izgradio svoj plan i kako ga je realizovao.

Spašena porodica  

"Kontaktirao sam ukrajinske obavještajne službe, objasnio sam svoju situaciju, nakon čega su mi ponudili ovu mogućnost: 'Dođite, garantujemo vam sigurnost, garantujemo vam nova dokumenta, garantujemo vam novčanu nadoknadu'", dodao je.

Ruski pilot je rekao da je kasnije s ukrajinskim obavještajnim službama razradio sve detalje, uključujući putanju leta, sve do krajnjeg oderedišta u oblasti Harkov uz rusku granicu.

Budanov je tada izjavio i da je ukrajinska služba uspjela da izvuče njegovu porodicu iz Rusije.

Obračun bandi!?

Nakon što se predao Ukrajini, Kuzminov je odlučio da se nastani u Španiji. Dana 13. februara, u gradu La Villajoyosa u Alicanteu, upucan je 12 puta, a zatim ga je pregazio automobil.

Španski mediji su kasnije objavili da je kod Kuzminova pronađeno 100.000 eura, dodajući da je zapravo riječ o obračunu između bandi.

Smrt pilota je za "Kyiv Post" potvrdio i predstavnik ukrajinske vojne obavještajne službe (GUR), dok je drugi izvor iz iste službe rekao za "Ukrajinsku pravdu" da je pilot upucan, a da je u blizini njegove kuće u Španiji pronađen izgorjeli automobil za koji se čini da su ga koristili atentatori.

Objavi komentar

0 Primjedbe