Skijaš jurio vuka niz stazu, video potjere izazvao šok i bijes

Snimak vuka koji bježi ispred skijaša, nakon čega divlja životinja doživi nesreću, izuzetno je uznemirujući. U međuvremenu aktivisti za prava životinja zaprijetili su sportisti sudskim postupkom.

Jurnjava za vukom na skijaškoj stazi @Instagram

U poznatoj italijanskoj dolini Val di Fiemme jedan je događaj na skijaškim padinama izazvao burne rasprave. Naime, u mjestu Pampeagu došlo je do susreta vuka i skijaša, nakon čega je uslijedila velika potjera.

Međutim, divlja životinja nije ta koja je jurila uplašenu osobu, već obrnuto. Zaljubljenik u zimske sportove jurio je vuka niz padinu i sve snimio. Vjerovatno u panici, četveronožna životinja na kraju je pokušala izbjeći ovaj susret, zabivši se u jednu od ograda na ivici staze.

Oštra kazna

Kada je video postao viralan na društvenim mrežama, stigao je i prvi nagovještaj moguće tužbe od strane italijanske organizacije za zaštitu životinja "ENPA". Naime, iz ove organizacije poručuju da je vuk možda ozbiljno povrijeđen, pri tome apelujući na vlasti u Trentinu da "lociraju životinju, prate njeno zdravlje i osiguraju joj potrebnu pomoć".

"ENPA" je ubrzo podnijela prijavu nadležnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba zbog okrutnosti prema životinjama koja je mogla rezultirati potencijalnom smrću. Ukoliko bude proglašen krivim, skijašu prijeti kazna zatvora do 18 mjeseci i novčana kazna do 30.000 eura.


Video: Instagram

Objavi komentar

0 Primjedbe