Tri brza načina da zaustavite curenje iz nosa

Svima nam ponekad bude začepljen nos što predstavlja izuzetno neprijatan trenutak. Osjećajući tu nelagodu, odmah jurimo u apoteku po kapi za nos ili "čudotvorne" tablete koje nam zaista nisu potrebne.

Curenje iz nosa @Facebook

Međutim, postoje 3 jednostavna načina da riješite ovaj problem bez korištenja lijekova.

Metoda dr. Komarovskog

Jevgenij Komarovski, poznati ukrajinski pedijatar, tačno zna kako se nositi sa gripom, ali najvažnije je kako brzo izliječiti prehladu, pogotovo kod djece, bez lijekova i štete po zdravlje.

Najpoznatiji ukrajinski pedijatar ima svoju metodu, koju su potvrdile hiljade majki, koja će pomoći da se olakša stanje djeteta i ubrza njegov oporavak. Naravno, ova tehnika je u potpunosti primjenjiva i na odrasle pacijente.

Kupite normalni fiziološki rastvor (natrijum hlorid) u apoteci i ukapajte pola pipete u svaku nozdrvu svakih sat vremena. Efikasnu tečnost možete napraviti i sami - rastvorite 1 kašičicu. kuhinjske soli u 1 litru kipuće vode.

Da biste ubrzali oporavak, dajte svom djetetu dnevnu dozu vitamina C prema dobi.

Kineska tehnika

Biološki aktivne tačke mogu vam pomoći da se brzo riješite curenja iz nosa i drugih simptoma prehlade. Efekat masaže na akupresurne točke liječi rinitis, sprječava glavobolju, pomaže u ublažavanju umora i čak poboljšava vidnu oštrinu.

Važno je napomenuti da redoslijed masaže ima efekat na konačni rezultat! Prva tačka se nalazi na krajevima nosa, u njegovom podnožju, a druga se nalazi na uglovima očiju. Treća tačka se nalazi na vrhu nosa između obrva. Četvrta je također u uglovima očiju, ali u onima dalje od nosa.

Masažu treba izvoditi kružnim pokretima, snažno pritiskajući aktivne tačke palcem i kažiprstom. Pokret se ponavlja 10 puta, krećući se od tačke do tačke.

Za najefikasniji rezultat možete napraviti 3 pristupa takve masaže sa 10 minuta pauze. Tokom postupka zatvorite oči i pokušajte se opustiti, osjećajući svaki pokret prstiju. Stručnjaci preporučuju i osmijeh - to će skrenuti pažnju sa bolesti i poboljšati terapeutski efekat masaže.

Masirajte navedene tačke najmanje dva puta dnevno - ujutro nakon umivanja i uveče prije spavanja.

Iako masaža aktivnih tačaka ne liječi samu bolest i ne otklanja uzrok, bilo da je riječ o virusu ili infekciji, ona u potpunosti uklanja neugodne simptome, pomaže u lakšem liječenju bolesti i poboljšava imunitet.

Bijeli luk za začepljen nos

Nije slučajno da se bijeli luk smatra simbolom dugovječnosti. Redovna upotreba bijelog luka u hrani i udisanje njegove korozivne arome efikasna je prevencija mnogih bolesti – od kardiovaskularnih do prehlada.

Sljedeći put kada budete kuhali hranu sa bijelim lukom, ne bacajte stabljiku, već je sačuvajte i osušite. Kod prvih simptoma curenja iz nosa uzmite suhu stabljiku, zapalite jedan kraj (treba da tinja, a ne da gori) i udišite dim od bijelog luka, naizmjenično desnom i lijevom nozdrvom. 5-7 udisaja će biti sasvim dovoljno.

Upozorenje! Prehlađena djeca ne bi trebalo da udišu sam dim - dovoljno je da budu u prostoriji gdje "dimi" stabljika bijelog luka.

Ako curenje iz nosa ne nestane nakon nekoliko dana, to je dobar razlog da se obratite otorinolaringologu ili alergologu. Ako sedmicu dana nakon pojave bolesti i dalje imate poteškoća sa disanjem, osjećate opštu nelagodu, glavobolju ili bol u očima, a iscjedak iz nosa je obilan, neproziran ili ima neugodan miris, postoji opasnost od komplikacija bolesti.

Objavi komentar

0 Primjedbe