Vlasti Republike Srpske učenike iz Srbije prikazale kao vojnike!?

Mnoštvo reakcija u Bosni i Hercegovini jutros je izazvala informacija da je Vojska Srbije upriličila defile kroz Prijedor u sklopu obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari.

Zukan Helez @YouTube

Kako javljaju mediji iz bh. entiteta RS, događaj je upriličen pod pokroviteljstvom entitetske Vlade, a jedan od ciljeva manifestacije bio je "isticanje borbe Srba protiv ustaša i fašista u Drugom svjetskom ratu".

Ministar odbrane BiH Zukan Helez, komentarišući ovaj događaj, kazao je da "Ministarstvo odbrane BiH nije pozvalo, niti odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH".

"Učenici" vojnici

"Današnji događaj nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez za Klix, dodajući da nisu u pitanju "pravi" vojnici. 

Prvi čovjek Ministarstva odbrane BiH tvrdi da je ustvari riječ o kadetima Vojne akademije iz Srbije, te da se cijela manifestacija zapravo podvodi pod obrazovni proces.

"Mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS pronašlo neku zakonsku osnovu da ih pozove kao učenike, a zatim ih prikaže kao vojsku", poručio je Helez.

Objavi komentar

0 Primjedbe