30 godina napušteni “Volvo” u šumi pokazao je šta znači “švedski kvalitet”

Napušteni “Volvo Amazon” @YouTube

Stari “Volvo Amazon” iz 1970. godine pokazao je zavidnu vitalnost nakon što je ovaj kultni švedski automobil bio 30 godina napušten u šumi.

Snimak je na YouTube postavio švedski bloger Hampus Granstrom, ali je moguće tačno utvrditi da li automobil stvarno nije bio korišten najmanje tri decenije.

Godine boravka na otvorenom imale su uticaja. Automobil je bio prekriven slojem prljavštine i mjestimično zahrđao, a farba na karoseriji je napukla. Međutim, unutrašnjost “Volvo Amazona” bila je u relativno dobrom stanju, iako joj je bilo potrebno hemijsko čišćenje.

Upalio je iz prve!

Međutim, ono što je najviše iznenadilo i zadivilo javnost jeste stari Volvo motor. Njegova 1,8-litarska benzinska “četvorka” snage 75 konjskih snaga bila je dobro očuvana. Nakon što je motor očišćen, napunjen uljem, spojen na akumulator i napunjen gorivom – na opšte čuđenje auto je upalio!

Kako je prikazano na videu, “Volvo Amazon” se uspio i pomaknuti, te se čak samostalno, na svojim točkovima, odvezao u radionicu gdje čeka restauraciju.

Podsjetimo, model “Volvo Amazon” proizvodio se od 1956. do 1970. godine, u ukupno 667.791 primjerku.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Volkswagen želi prodavati električne automobile ispod 20.000 eura

Njemački automobilski gigant “​Volkswagen” siguran je da će za pet godina moći izbaciti na tržište električni gradski automobil…

Prodaje se legendarni karavan sa “avionskim” V12 motorom

Sredinom 1960-ih, čovjek po imenu Paul Jameson odlučio je staviti V12 motor iz tenka na šasiju automobila koju…

Kako pravilno zagrijati automobil na hladnoći

Zimi, gotovo svi vlasnici automobila zagrijavaju svoje automobile “u mjestu”, odnosno prije putovanja. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takva…
Total
0
Share