Apple Car – o njemu se priča godinama, a niko ga vidio nije

“Render” Apple Car–a zasnovan na patentnim crtežima @Twitter

Dionice tenološkog giganta “Apple” u protekli su petak dostigle rekordno visoku cijenu nakon izvještaja da kompanija ubrzava napore na “lansiranju” samovozećeg (potpuno autonomnog) vozila, zbog čega su dionice kompanije porasle za 1,7%, odnosno na 160,55 dolara po dionici.

Prema navodima do kojih je došao “Bloomberg“, “Apple” interno razmatra rok za vlastito auŧonomno vozilo do 2025. godine.

Appleov ulazak u sferu električnih vozila mogao bi ovu kompaniju učiniti direktnom konkurencijom “Tesli”, kao i novim igračima u ovoj branši poput “Riviana” i “Lucid Motorsa”, kao i ostalim tradicionalnim proizvođačima automobila koji se sve više udaljavaju od fosilnih goriva.

Potencijalni Appleov ulazak na tržište auŧonomnih vozila dugo je bio tema nagađanja.

“Predugih” jedanaest godina

Naime, iz ove kompanije se već dugo ponose time što mogu stvoriti rješenja za izazovne probleme u tehnologiji, a zatim ih učiniti dostupnim korisnicima. Upravo će razvoj Apple Cara pred ovu kompaniju postaviti rješavanje jednog od najvećih problema današnjice – prvi na svijetu stvoriti automobil koji će biŧi potpuno autonoman.

Insajderi “Bloomberga” navode da je cilj Applea da njihovo vozilo bude spremno za tržište do 2025. godine, što će biti čak jedanaest godina nakon što je izvršni direktor Tim Cook dao “zeleno svjetlo” ovom projektu.

Ipak, i unutar same kompanije postoje sumnje da je ovaj projekat previše ambiciozan s obzirom na složenost samog izazova, te se čak procjenjuje da bi na kraju Apple Car ipak mogao imati volan koji će služiti za “hitnu intervenciju vozača” i neće ga uopšte činiti potpuno auŧonomnim vozilom.

Vezane vijesti

Nevjerovatno koliko košta zamjena svjećica na “Bugatti Veyronu”

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko je vremena i novca potrebno za obavljanje jednostavnih servisnih procedura…

Volkswagen želi prodavati električne automobile ispod 20.000 eura

Njemački automobilski gigant “​Volkswagen” siguran je da će za pet godina moći izbaciti na tržište električni gradski automobil…

Prodaje se Golf “četvorka”, prešao je samo 5.000 kilometara?

Volkswagen “Golf Mk4” već je napunio 20 godina i na tržištu postoje hiljade primjeraka u različitim varijantama. Naravno,…
Total
0
Share