Autoindustrija će izgubiti 500.000 radnih mjesta u Evropi

Tužan i zabrinut čovjek @freepik.com

Prema studiji koju je naručilo “Evropsko udruženje dobavljača automobila” (CLEPA), prelazak isključivo na električna vozila, umjesto vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, doveo bi do gubitka pola miliona radnih mjesta u Evropi.

Studija, koju je sprovela “PwC Strategy“, imala je za cilj da procijeni uticaj tri scenarija politike “Green Deal”-a na zapošljavanje i dodatu vrijednost među evropskim dobavljačima automobila u periodu 2020 – 2040. godina.

Nosioci industrijskog razvoja

Scenariji predstavljaju mješoviti pristup, zasnovan na trenutnoj tehnologiji električnih vozila, predloženoj u paketu “Fit for 55” kroz radikalan scenario ubrzanja prelaska na električna vozila. Sva tri scenarija pretpostavljaju ubrzanu elektrifikaciju kako bi se ispunili klimatski ciljevi, s visokim tržišnim udjelom električnih vozila do 2030. od preko 50%, skoro 80% i oko 100%.

Automobilska industrija je odgovorna za više od 5% ukupne zaposlenosti u 13 država članica EU, a više od 60% radnika je zaposleno kod dobavljača automobila. Studija stoga pruža suštinsku procjenu na evropskom nivou i identifikuje rizike i mogućnosti za sedam glavnih država proizvođača automobilskih komponenti (Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Češka Republika, Poljska i Rumunija).

“Zeleni dogovor”

Studija je također prva takve vrste koja procjenjuje uticaj različitih scenarija politike na postizanje ciljeva “Zelenog dogovora”, s fokusom na dobavljače automobila, koji direktno zapošljavaju 1,7 miliona ljudi u EU.

CLEPA“, Evropsko udruženje dobavljača automobilske industrije sa sjedištem u Briselu, predstavlja više od 3.000 kompanija, od multinacionalnih do malih i srednjih preduzeća.

Vezane vijesti

“Bosch” obustavio isporuke rezervnih dijelova za kamione u Rusiju

Njemačka kompanija “Bosch” obustavila je isporuke rezervnih dijelova Rusiji nakon sumnje da se njeni dijelovi mogu koristiti u…

Kako američka policija hvata kriminalce u potjeri automobilima

Možete li zamisliti kako mirno hodate ulicom ili sjedite u dvorištu svoje kuće i odjednom se pred vašim…

Vrućina na točkovima: Kako spasiti automobil ljeti i koje su glavne opasnosti

Narednih dana u Bosni i Hercegovini biće prilično vruće, a temperature će u pojedinim krajevima iznositi i preko…
Total
2
Share