Autoindustrija će izgubiti 500.000 radnih mjesta u Evropi

Tužan i zabrinut čovjek @freepik.com

Prema studiji koju je naručilo “Evropsko udruženje dobavljača automobila” (CLEPA), prelazak isključivo na električna vozila, umjesto vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, doveo bi do gubitka pola miliona radnih mjesta u Evropi.

Studija, koju je sprovela “PwC Strategy“, imala je za cilj da procijeni uticaj tri scenarija politike “Green Deal”-a na zapošljavanje i dodatu vrijednost među evropskim dobavljačima automobila u periodu 2020 – 2040. godina.

Nosioci industrijskog razvoja

Scenariji predstavljaju mješoviti pristup, zasnovan na trenutnoj tehnologiji električnih vozila, predloženoj u paketu “Fit for 55” kroz radikalan scenario ubrzanja prelaska na električna vozila. Sva tri scenarija pretpostavljaju ubrzanu elektrifikaciju kako bi se ispunili klimatski ciljevi, s visokim tržišnim udjelom električnih vozila do 2030. od preko 50%, skoro 80% i oko 100%.

Automobilska industrija je odgovorna za više od 5% ukupne zaposlenosti u 13 država članica EU, a više od 60% radnika je zaposleno kod dobavljača automobila. Studija stoga pruža suštinsku procjenu na evropskom nivou i identifikuje rizike i mogućnosti za sedam glavnih država proizvođača automobilskih komponenti (Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Češka Republika, Poljska i Rumunija).

“Zeleni dogovor”

Studija je također prva takve vrste koja procjenjuje uticaj različitih scenarija politike na postizanje ciljeva “Zelenog dogovora”, s fokusom na dobavljače automobila, koji direktno zapošljavaju 1,7 miliona ljudi u EU.

CLEPA“, Evropsko udruženje dobavljača automobilske industrije sa sjedištem u Briselu, predstavlja više od 3.000 kompanija, od multinacionalnih do malih i srednjih preduzeća.

Vezane vijesti

Najskuplji Golf rasprodan za samo 8 minuta!

Prvog juna Volkswagen je predstavio specijalnu seriju Golfa “R333”, koju odlikuje više snage, posebni elementi i izuzetno visoka…

Zašto remen motora ponekad “zviždi”?

Startanje motora automobila u hladno jutro nije lahko nikome – ni automobilu ni vozaču. Što se tiče glavne…

BMW je vukao pokvareni automobil na autoputu brzinom od 140 km/h

Dva automobila su snimljena kako se šlepaju na autoputu. Jedan od vozača, koji je primjetio ovaj nevjerovatan i…
Total
0
Share