Autoindustrija će izgubiti 500.000 radnih mjesta u Evropi

Tužan i zabrinut čovjek @freepik.com

Prema studiji koju je naručilo “Evropsko udruženje dobavljača automobila” (CLEPA), prelazak isključivo na električna vozila, umjesto vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, doveo bi do gubitka pola miliona radnih mjesta u Evropi.

Studija, koju je sprovela “PwC Strategy“, imala je za cilj da procijeni uticaj tri scenarija politike “Green Deal”-a na zapošljavanje i dodatu vrijednost među evropskim dobavljačima automobila u periodu 2020 – 2040. godina.

Nosioci industrijskog razvoja

Scenariji predstavljaju mješoviti pristup, zasnovan na trenutnoj tehnologiji električnih vozila, predloženoj u paketu “Fit for 55” kroz radikalan scenario ubrzanja prelaska na električna vozila. Sva tri scenarija pretpostavljaju ubrzanu elektrifikaciju kako bi se ispunili klimatski ciljevi, s visokim tržišnim udjelom električnih vozila do 2030. od preko 50%, skoro 80% i oko 100%.

Automobilska industrija je odgovorna za više od 5% ukupne zaposlenosti u 13 država članica EU, a više od 60% radnika je zaposleno kod dobavljača automobila. Studija stoga pruža suštinsku procjenu na evropskom nivou i identifikuje rizike i mogućnosti za sedam glavnih država proizvođača automobilskih komponenti (Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Češka Republika, Poljska i Rumunija).

“Zeleni dogovor”

Studija je također prva takve vrste koja procjenjuje uticaj različitih scenarija politike na postizanje ciljeva “Zelenog dogovora”, s fokusom na dobavljače automobila, koji direktno zapošljavaju 1,7 miliona ljudi u EU.

CLEPA“, Evropsko udruženje dobavljača automobilske industrije sa sjedištem u Briselu, predstavlja više od 3.000 kompanija, od multinacionalnih do malih i srednjih preduzeća.

Vezane vijesti

Stigao je električni nasljednik legendarnog Volkswagen kombija

“Volkswagen” je predstavio električni minivan, spreman za serijsku proizvodnju, pod nazivom “ID. Buzz”. Kombi je baziran na istoimenom…

Umro je kreator kultnih automobila “Wartburg” i “Trabant”

Karl Clauss Dietel kreirao je dizajn za mnoge proizvode u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici. Preminuo je 2. januara…

Stručnjaci savjetuju: Ne kupujte gorivo sa aditivima – beskorisno je

Prema mišljenju njemačkih stručnjaka za gorivo, nema smisla dodatno plaćati gorivo sa aditivima ako je vaš automobil već…
Total
2
Share