Automobili postaju sve bezopasniji

Ispušni sistem automobila @pixabay.com

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavila je svoj godišnji izvještaj o najnovijim dešavanjima u automobilskoj industriji. U njemu se navodi da su novi automobili efikasniji i manje štetniji nego ikad.

Kako navodi agencija, vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uspjela su smanjiti prosječnu potrošnju goriva na nešto više od 9 l/100 km, kao i nivoe štetnih emisija CO2. Ovo je najniži prosjek koji je ikada prijavila EPA. Podaci pokazuju da je ušteda goriva povećana za 32% u odnosu na 2004. godinu, a štetne emisije smanjene za 24% u odnosu na istu godinu.

Ekološki standardi

“Glavna stvar koju nam pokazuju rezultati ovog izvještaja je da proizvođači automobila ispunjavaju svoja obećanja da će postići standarde za ekološki prihvatljive automobile. I to se dešava dok ti isti proizvođači pružaju potrošačima odlične ponude za automobile na tržištu“, kazao je šef “EPA”-e Michael Regan.

Dodao je da će zakon koji je potpisao američki predsjednik Joe Biden učiniti sistem još boljim. Ukazuje se na investiciju od 1.000 milijardi dolara koja će doći iz budžeta za modernizaciju autoputeva, mostova, željeznica i drugih elemenata transportnog sistema SAD.

Zanemarljivi brojevi

Inovacije i marketinška moć automobilske industrije, u kombinaciji s podrškom vlasti bez presedana, ubrzat će čistije tehnologije i drastično smanjiti zagađenje kako bi se suočili s klimatskim izazovima“, rekao je Regan.

U izvještaju EPA navodi se da će se proizvodnja hibridnih, plug-in hibrida i električnih vozila u SAD povećati 2022. godine. Predviđeno je da će električna vozila činiti 4% proizvodnje, dok će hibridi dostići 9%. Trenutno je samo 2% automobila u SAD električno, a 5% – hibridno.

Vezane vijesti

Britanija testira bežično punjenje električnih automobila u pokretu

Zanimljiva informacija pristiže nam iz Velike Britanije gdje je jedna lokalna kompanija započela testirati tzv. “indukcijske punjače” koji…

Danci predstavili električni automobil od 1,36 konjskih snaga

Danska kompanija “iEV Motors” predstavila je kompaktni električni automobil sa zanimljivim karakteristikama. Mali “iEV Z” je širok samo…

Rusko tržište automobila palo za 60% u septembru, “Lada” ubjedljivo najprodavanija

Prodaja novih putničkih automobila u Rusiji iznosila je 44.400 jedinica u septembru 2022. godine, što je 60% manje…
Total
0
Share