BiH uvezla 7.400 novih automobila, čak šest puta manje nego polovnih

Parkirani automobili @pixabay.com

Koliko Bosna i Hercegovina (BiH) već godinama ili čak decenijama postaje “automobilsko smetljište” Evrope, možda najbolje pokazuje omjer uvezenih automobila u rubrikama “novo” i “staro” (polovno).

Prema jučer objavljenim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u našu su državu u cjelokupnoj 2021. godini uvezena ukupno 54.822 automobila, ukupne vrijednosti oko 3/4 milijarde KM.

Kako svake godine uvoz autmobila u BiH raste, tako je i 2021. godine uvezeno oko 14 hiljada automobila više u odnosu na godinu ranije.

“Zaštitni znak” BiH

Ono što u ovoj statistici najviše treba da nas zabrine, jeste činjenica da je od ukupnog broja uvezenih automobila, samo 7.424 bilo novih, dok su ostatak od 47.398 činila “polovna” vozila.

Slaba ekonomska moć bh. građana u kombinaciji sa visokim cijenama novih automobila, vjerovatno će još dugo biti “zaštitni znak” ovog dijela Evrope u pogledu starosti, ali i sigurnosti automobila na cestama u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Električni automobil sa 1.065 KS koji za 2,6 sekundi ubrzava do 100 km/h

“Lucid Motors” je predstavio električnu limuzinu “Air Grand Touring Performance”, najmoćniju u trenutnoj gami marke. Inovacija će zapravo…

Jeste li vidjeli “kamper” Opel Astra?

Nijemci, koji su inače veliki ljubitelji ovakvog načina putovanja i odmora, odnedavno nude zanimljivo rješenje za ljubitelje kampovanja.…

Kineske auto kompanije u Rusiji mijenjaju evropske i japanske proizvođače automobila

Analitičari stanja na automobilskom tržištu očekuju da će u bliskoj budućnosti, ako strane automobilske kompanije zadrže blokadu isporuke…
Total
1
Share