BiH uvezla 7.400 novih automobila, čak šest puta manje nego polovnih

Parkirani automobili @pixabay.com

Koliko Bosna i Hercegovina (BiH) već godinama ili čak decenijama postaje “automobilsko smetljište” Evrope, možda najbolje pokazuje omjer uvezenih automobila u rubrikama “novo” i “staro” (polovno).

Prema jučer objavljenim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u našu su državu u cjelokupnoj 2021. godini uvezena ukupno 54.822 automobila, ukupne vrijednosti oko 3/4 milijarde KM.

Kako svake godine uvoz autmobila u BiH raste, tako je i 2021. godine uvezeno oko 14 hiljada automobila više u odnosu na godinu ranije.

“Zaštitni znak” BiH

Ono što u ovoj statistici najviše treba da nas zabrine, jeste činjenica da je od ukupnog broja uvezenih automobila, samo 7.424 bilo novih, dok su ostatak od 47.398 činila “polovna” vozila.

Slaba ekonomska moć bh. građana u kombinaciji sa visokim cijenama novih automobila, vjerovatno će još dugo biti “zaštitni znak” ovog dijela Evrope u pogledu starosti, ali i sigurnosti automobila na cestama u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Elonu Musku prijeti zabrana prodaje “Tesla” automobila zbog reklamisanja “autopilota”

Kalifornijsko odjeljenje za motorna vozila (DMW) podnijelo je žalbu “Uredu za administrativna saslušanja” protiv kompanije “Tesla” zbog netačnog…

Prodaja električnih automobila nadmašila prodaju “dizelaša” u zapadnoj Evropi

Prodaja električnih automobila u zapadnoj Evropi prvi put je premašila prodaju dizel modela u decembru 2021. godine, navodi…

Vozač BMW-a pokazao srednji prst u kameru – kazna 1.200 eura

Jedan je vozač teško kažnjen zbog lakšeg prekršaja jer je vrijeđao policiju. Naime, ovom je vozaču u utorak…
Total
1
Share