BiH uvezla 7.400 novih automobila, čak šest puta manje nego polovnih

Parkirani automobili @pixabay.com

Koliko Bosna i Hercegovina (BiH) već godinama ili čak decenijama postaje “automobilsko smetljište” Evrope, možda najbolje pokazuje omjer uvezenih automobila u rubrikama “novo” i “staro” (polovno).

Prema jučer objavljenim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u našu su državu u cjelokupnoj 2021. godini uvezena ukupno 54.822 automobila, ukupne vrijednosti oko 3/4 milijarde KM.

Kako svake godine uvoz autmobila u BiH raste, tako je i 2021. godine uvezeno oko 14 hiljada automobila više u odnosu na godinu ranije.

“Zaštitni znak” BiH

Ono što u ovoj statistici najviše treba da nas zabrine, jeste činjenica da je od ukupnog broja uvezenih automobila, samo 7.424 bilo novih, dok su ostatak od 47.398 činila “polovna” vozila.

Slaba ekonomska moć bh. građana u kombinaciji sa visokim cijenama novih automobila, vjerovatno će još dugo biti “zaštitni znak” ovog dijela Evrope u pogledu starosti, ali i sigurnosti automobila na cestama u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

“Vratio se”: Novi “Moskvič” će pokretati električni motor

Ministar saobraćaja Ruske Federacije Vitalij Saveljev kazao je danas da će legendarni sovjetski automobil “Moskvič”, u svom novom…

Turski električni skuter za kojim su svi poludjeli

Turski proizvođač motocikala “Lampago” predstavio je svoj novi model – električni skuter “Electric Trike”. Izgleda kao vanzemaljac iz…

Rusi žele zabraniti zapadne automobile svim državnim službenicima

Strani elitni automobili bi za ruske zvaničnike trebalo da “postaju prošlost”, svi državni službenici treba da pređu na…
Total
0
Share