Britanija testira bežično punjenje električnih automobila u pokretu

Parking mjesto za punjenje električnih automobila @pixabay.com

Zanimljiva informacija pristiže nam iz Velike Britanije gdje je jedna lokalna kompanija započela testirati tzv. “indukcijske punjače” koji se postavljaju na cestu i služe za bežično punjenje električnih vozila u pokretu.

Kompletan sistem će ujedno moći funkcionisati i kao punjač na parkirališnom mjestu, pa tako vozaču više neće biti potrebni kablovi kako bi napunio baŧeriju svog električnog automobila.

Test se trenutno izvodi sa flotom od deset “Renault Zoe” automobila opremljenih posebnim kompletom koji može puniti bateriju dok je automobil u pokretu ili je parkiran.

“Kompanija ‘Char.gy’, koja sprovodi testove, očito je usoješno razvila tehnologiju koja je sposobna puniti električni automobil dok je u pokretu”, navode briŧanski mediji.

Ohrabrujući rezultati testiranja

Realizacijom ovog projekta biti će pruženo konačno rješenje svima onima koji žele imati električni automobil, a nemaju ga gdje napuniŧi, kao i onima koji žele napuniti baterije automobila bez zaustavljanja.

Iz kompanije “Char.gy” navode da je njihova tehnologija, koja radi putem baze za električno indukcijsko punjenje, postavljena na tlo, tesŧirana je, te su prvi rezultati ohrabrujući.

Vezane vijesti

Automobil star 130 godina uspješno prošao tehnički pregled

Najstariji njemački automobil, “Benz Victoria” iz 1884. godine, uspješno je prošao lokalni tehnički pregled nakon što su stručnjaci…

Prvi put u historiji: Kineski automobili najpopularniji u Moskvi

Po prvi put u historiji postojanja ruskog tržišta automobila, prvo mjesto u prodaji u Moskvi zauzeo je kineski…

Kažnjen sa 121.000 eura zbog prekoračenja brzine za 30 km/h

Da i vozači mogu dobiti jednu od najvećih kazni na svijetu, od 121.000 eura, i to zbog prekoračenja…
Total
0
Share