Činjenice: Električni automobili su trenutno “veći zagađivači” od dizelaša

Punjenje električnih automobila @unsplash.com

Zanimljivo istraživanje sprovelo je nedavno Udruženje njemačkih inženjera (VDI), u kome se poseban akcenat stavljao na proizvodni proces samog električnog automobila, a ne isključivo na njegovu upotrebu prije (punjenje baterije) i tokom vožnje.

Stručnjaci za elektromobilnost iz VDI-ja, u saradnji sa stručnjacima za motore s unutrašnjim sagorijevanjem, sproveli su opsežno istraživanje emisija ugljičnog dioksida u proizvodnom procesu i eksploataciji električnih automobila (poŧrošnja energije, gubitci pri punjenju), u poređenju s vozilima s dizel motorima.

Na kraju su došli do poraznog podatka, odnosno činjenice da uz potrošnju od 17,6 kWh/100 km (pogonska baterija iz Kine, ugradnja u Evropi), ravnoteža CO2 električnog vozila postiže tek nakon 300.000 pređenih kilometara u odnosu na dizel automobil (gorivo B7, potrošnja od 4,5 l/100 km).

“Prljavi” proizvodni proces

Ukoliko imamo u vidu da je kod današnjih električnih automobila zapravo najveći problem u tome što se pogonske baterije proizvode u Kini, koja električnu energiju za rad svojih fabrika dobija uglavnom iz termoelektrana na ugalj (koje emituju ogromnu količinu CO2 u atmosferu), možemo konstatovati da električni automobili “ispuštaju” oko 60 posto CO2 u atmosferu već tokom proizvodnje, dakle čak i prije nego što su uopšte izašli prvi put na cesŧu.

Proizvodnja pogonskih baterija za električne automobile mora se organizovati u Evropi koja ima mnogo povoljniji ‘zeleniji energetski otisak’ u odnosu na Kinu“, poručuju iz Udruženja njemačkih inženjera (VDI).

Vezane vijesti

Otkriven “najveći neprijatelj” koji utiče na domet električnih automobila

Teški prirodni i klimatski uslovi mogu biti jedan od razloga sporog razvoja tržišta električnih vozila u Rusiji, pokazalo…

Sastavljaju automobile sa mikročipovima iz mašina za pranje veša

Holandska kompanija “ASML”, specijalizovana za proizvodnju sistema za litografsku štampu, objavila je izvještaj za prvi kvartal 2022. godine,…

Ruski “AvtoVAZ” obustavio proizvodnju

Ruski proizvođač automobila “AvtoVAZ” obustavio je danas proizvodnju zbog “korporativnog odmora”. Kompanija će mirovati do 24. aprila, prenose…
Total
0
Share