Čudo iz Kine: Zanimljivi detalji o limuzini Xi Jinpinga dovezenoj u SAD

Xi Jinping i Joe Biden @Twitter

Dugo očekivani sastanak američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga održan je u četvrtak u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Posjeta kineskog lidera ostala je upamćena i po neobičnoj limuzini u kojoj se kretao po SAD. Detalje o automobilu objavila je web stranica “Carscoops”.

Joe Biden je koristio poznatu unikatnu limuzinu Cadillac “The Beast”. Automobil se odlikuje prisustvom naprednih sistema zaštite, uključujući blindirani oklop i ultra-izdržljive gume.

Zaštita od hemijskih napada

S druge strane i Xi Jinping također cijeni sigurnost, pa je za njega također napravljena jedinstvena limuzina kodnog naziva “Hongqi N701”. Zasnovana je na proizvodnoj limuzini L5, ali očito s mnogo razlika.

Dužina automobila kineskog lidera je otprilike 5,5 metara. Auto ima felge od 21 inča, “upakovane” u blindirane gume. Stakla i šasija su takođe zaštićeni od pogodaka iz raznih vrsta oružja. Osim toga, limuzina može izdržati eksplozije malih bombi, te ima sistem kompresije zraka koji je štiti od hemijskih napada. Ostali sigurnosni sistemi se drže u tajnosti.

Snažan i brz

“Hongqi N701” je već ranije primjećen tokom putovanja kineskog lidera u Rusiju. Dva takva automobila dovezena su i u SAD na sastanak sa Joeom Bidenom.

Automobil navodno pokreće 6,0-litarski V12 motor, koji proizvodi oko 410 KS, uz maksimalnu brzinu od preko 200 km/h.

Vezane vijesti

Koliko bi novca zaradili da ste prije 10 godina uložili 1.000 dolara u “Teslu”

Izvršni direktor “Tesle”, Elon Musk, prodao je nedavno 7,92 miliona dionica ovog proizvođača automobila u vrijednosti od oko…

Dron na točkovima: Predstavljen neobičan leteći električni automobil

Kineska kompanija “Guangzhou Automobile Group” (GAC) najavila je razvoj letećeg električnog automobila, predstavivši mogućnosti prototipa u posebnom videu…

Poplava u podzemnoj garaži uništila automobile vrijedne milione eura

Priroda je jedna od stvari koju ne možemo kontrolisati, a obilne kiše su još jednom pokazale koliko žestoke…
Total
0
Share