Da li ste znali da su automobili prljaviji od toaleta?

Toalet @unsplash.com

Naučnici sa Fakuteta bioloških nauka na Univerzitetu u britanskom Astonu sproveli su zanimljivu studiju. Uzeli su uzorke iz dva toaleta i pet automobila kako bi utvrdili “gdje se nalazi najviše bakterija”. Jedan od automobila bio je star samo godinu i po dana.

Ispostavilo se da su toaleti čistiji od automobila, pa ako volite da jedete u automobilu, imajte na umu jednu stvar – sredstvo za dezinfekciju u automobilu je dobro rješenje i za higijenu, a ne samo da služi za trenutno okruženje virusa korona.

Fekalne bakterije u automobilima

Što se tiče najprljavijih mjesta u automobilima, vodeći su prtljažnici, gdje je pronađeno 1.425 bakterija. Slijede sjedišta vozača (649 bakterija), ručica mjenjača (407 bakterija), zadnje sjedište (323 bakterije) i instrument tabla (317 bakterija).

Zanimljivo, jedno od najčistijih mejsta u automobilu je volan. Studija je također pokazala da što je automobil stariji, to sadrži više bakterija. Bez obzira koliko je automobil star, u svakom od uzoraka pronađene su fekalne bakterije, kojih je bilo više nego u pregledanim toaletima.

Vezane vijesti

Stručnjaci pokazali razliku između jeftinih i skupih automobilskih guma

Stručnjaci su uporedili mogućnosti jeftinih i skupih automobilskih guma i dokazali da se na njima ne isplati štedjeti.…

Aktivisti za zaštitu klime upali u “Volkswagen”, htjeli se zalijepiti za proizvodnu traku

U ponedeljak uveče, pet njemačkih aktivista nevladine organizacije za zaštitu klime “Aktion Autofrei” ušuljalo se u fabriku “Volkswagen”…

Putin: “Svi ruski zvaničnici treba da voze domaće automobile”

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da svi zvaničnici u Rusiji treba da voze samo automobile domaće…
Total
0
Share