Države u kojima se uskoro možete voziti letećim taksijem

Leteći taksi @YouTube

Za dvije do tri godine leteći taksiji mogu postati nova atrakcija koju turisti mogu dodati na svoju listu želja kada stignu na odmor u Rim ili Pariz.

Leteći taksiji su ekološki prihvatljivija opcija za zračnu gradsku mobilnost. U početku će obavljati samo kratke letove, što im omogućava da rade na električne baterije i da budu gotovo tihi. Njihova velika prednost biće to što će moći da izbjegnu drumski saobraćaj, što je često problem u velikim gradovima.

Italija

Kompanija za vazdušnu mobilnost “Volocopter” udružila se sa rimskim međunarodnim aerodromom “Leonardo da Vinci”, kako bi 2024. godine pokrenula leteće taksije od aerodroma do grada.

Minijaturni taksi nalik helikopteru imat će mjesta za dva putnika i polijetati i slijetati vertikalno. Putovanje do stanice “Termini” u centru Rima trajat će 15 minuta, u poređenju sa 45 minuta automobilom i više od 30 minuta vozom.

Francuska

Pariz je najavio planove za pokretanje avio taksija za Olimpijske igre 2024. godine.

Singapur

Singapur će vidjeti prve leteće taksije na nebu krajem 2023. godine, koji su također proizvod “Volocoptera“.

Japan

Testovi letećih automobila i električnih letećih taksija u Japanu traju već nekoliko godina i očekuje se da će prvi letjeti na nebu 2023. godine.

Australija

Planovi za leteće taksije u Australiji su mnogo umjereniji, a lokalna kompanija se sprema da ih proizvede za Olimpijske igre 2032. godine.

SAD

Nekoliko kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razvija leteće taksije, od kojih jedna, “Joby Aviaton“, radi sa “NASA“-om već 10 godina. Njihovi taksiji mogu prevesti do šest putnika, a prve zvanične dozvole za letenje mogli bi dobiti 2023. godine.

Vezane vijesti

Bez vozačke dozvole vozio automobil više od 70 godina

Policija u Velikoj Britaniji ispričala je zanimljiv slučaj u kojem je lokalni tim uhvatio 84-godišnjeg muškarca kako vozi…

Nikada nemojte praviti ove greške dok vozite po kiši

Ne može se voziti po mokrom kolovozu isto kao po suhom, napominju stručnjaci. Uglavnom, bolje je sačekati da…

Zašto je ograničenje od 30 km/h za automobile opasnije od 50 km/h

Aktivisti širom svijeta pozivaju na ograničenje brzine automobila u naseljenim mjestima, odnosno u gradovima i selima. Trenutno, u…
Total
0
Share