Električni automobili tri puta osjetljiviji na problem s točkovima i gumama

Zamjena automobilske gume @freepik.com

Vlasnici električnih automobila imaju tri puta veći rizik od oštećenja točkova ili probušenih guma (pneumatika) u odnosu na one koji voze automobile sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako navodi britanska kompanija “Britannia Rescue“, koja se bavi pomoći vozačima na putu, stručnjaci su analizirali statistiku poziva od 2018. do 2021. godine i utvrdili da su vlasnici električnih automobila u 37% slučajeva tražili pomoć zbog oštećenja točkova vozila.

Istovremeno, udio prijava sa sličnim problemom među vozačima dizel i benzinskih vozila iznosio je svega 16%.

Iz ove kompanije navode da su povezali veliku vjerovatnoću problema s točkovima i gumama u električnim automobilima sa velikom masom takvih vozila. Zbog baterije, električni automobili mogu biti i do 50% teži od automobila sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, navode iz “Britannia Rescue“.

Vozila bez rezervnog točka

Problemi sa točkovima se ponekad pogoršavaju činjenicom da mnogi proizvođači ne uključuju rezervni točak kao standard, pa vozači koji ne mogu sami da mijenjaju točkove moraju tražiti pomoć ovlaštenih kompanija.

Studija takođe kaže da je u samo 11 posto slučajeva vozačima električnih automobila bila potrebna pomoć zbog činjenice da se baterija automobila ispraznila na putu, pa tako vozači “zelenih” automobila rizikuju da oštete točak tri puta češće nego da “ostanu” na putu zbog istrošenih pogonskih baterija.

Vezane vijesti

“Crash” testovi frontalnog sudara u SSSR-u – direktno u beton!

U Sovjetskom Savezu, automobili su takođe bili testirani na pasivnu sigurnost, ali su uslovi tada bili veoma različiti…

Rusko tržište automobila palo za 60% u septembru, “Lada” ubjedljivo najprodavanija

Prodaja novih putničkih automobila u Rusiji iznosila je 44.400 jedinica u septembru 2022. godine, što je 60% manje…

Britanija testira bežično punjenje električnih automobila u pokretu

Zanimljiva informacija pristiže nam iz Velike Britanije gdje je jedna lokalna kompanija započela testirati tzv. “indukcijske punjače” koji…
Total
0
Share