Haker daljinski pristupio “Tesla” električnim automobilima širom svijeta

“Tesla” električni automobil @YouTube

Stručnjak za kibernetsku sigurnost David Colombo kazao je da je dobio daljinski pristup za više od 20 “Tesla” električnih automobila širom svijeta, objavivši svoju informaciju na Twitteru.

Prema navodima 19-godišnjeg Columba, radi se o sticanju kontrole nad mnogim funkcijama automobila, koje se mogu provoditi na daljinu. Još uvijek ne želi da otkrije kako je tačno otkrio ranjivost, dok to ne prijavi IT kompaniji “Mitre“.

“Rupa” za kradljivce automobila

U opisu informacije se navodi da zahvaljujući ovoj “provali” može odrediti tačnu lokaciju svakog električnog vozila, onemogućiti njihov sigurnosni sistem, otvoriti vrata i prozore, čak i tokom vožnje, upaliti farove, kao i muziku i video na punoj jačini.

Colombo je pojasnio da ne može daljinski kontrolisati kretanje automobila. Međutim, objasnio je da bi potencijalni pljačkaš mogao iskoristiti ranjivost da priđe tuđem električnom automobilu i lako ga ukrade.

Vlasnici “krivci”

“Teslin” sigurnosni tim već je obavijestio Colomba da istražuju ovaj problem. Specijalista je rekao da je problem nastao zbog grešaka samih vlasnika, a ne zbog greške u sistemu sigurnosti softvera “Tesla”.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Električni automobili tri puta osjetljiviji na problem s točkovima i gumama

Vlasnici električnih automobila imaju tri puta veći rizik od oštećenja točkova ili probušenih guma (pneumatika) u odnosu na…

Auto sa jelkom na krovu postavio novi brzinski rekord

Ovo je već postala tradicija za američki “tuning” studio “Hennessey Performance” koji na Badnje veče na stazu izveze…

Zimska čarolija: Smrznuti automobili iz Japana iskrcavani u “zaleđenom” Vladivostoku

Na desetine automobila stiglo je transportnim brodom prekrivenim debelim slojem snijega i leda u rusku luku Vladivostok. Kako…
Total
0
Share