Haker daljinski pristupio “Tesla” električnim automobilima širom svijeta

“Tesla” električni automobil @YouTube

Stručnjak za kibernetsku sigurnost David Colombo kazao je da je dobio daljinski pristup za više od 20 “Tesla” električnih automobila širom svijeta, objavivši svoju informaciju na Twitteru.

Prema navodima 19-godišnjeg Columba, radi se o sticanju kontrole nad mnogim funkcijama automobila, koje se mogu provoditi na daljinu. Još uvijek ne želi da otkrije kako je tačno otkrio ranjivost, dok to ne prijavi IT kompaniji “Mitre“.

“Rupa” za kradljivce automobila

U opisu informacije se navodi da zahvaljujući ovoj “provali” može odrediti tačnu lokaciju svakog električnog vozila, onemogućiti njihov sigurnosni sistem, otvoriti vrata i prozore, čak i tokom vožnje, upaliti farove, kao i muziku i video na punoj jačini.

Colombo je pojasnio da ne može daljinski kontrolisati kretanje automobila. Međutim, objasnio je da bi potencijalni pljačkaš mogao iskoristiti ranjivost da priđe tuđem električnom automobilu i lako ga ukrade.

Vlasnici “krivci”

“Teslin” sigurnosni tim već je obavijestio Colomba da istražuju ovaj problem. Specijalista je rekao da je problem nastao zbog grešaka samih vlasnika, a ne zbog greške u sistemu sigurnosti softvera “Tesla”.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

Bez vozačke dozvole vozio automobil više od 70 godina

Policija u Velikoj Britaniji ispričala je zanimljiv slučaj u kojem je lokalni tim uhvatio 84-godišnjeg muškarca kako vozi…

Novi “BMW M2” izgleda zanimljivo čak i sa kamuflažom

Čini se da će ljubitelji BMW-a do kraja godine imati neke od najuzbudljivijih mjeseci nakon što je “M…

Milioni automobila širom svijeta su hakirani putem SMS poruke

Specijalisti za sigurnost informacija iz kompanije “BitSight” otkrili su nekoliko ranjivosti u popularnom “MiCODUS MV720” GPS sigurnosnom tragaču…
Total
1
Share