Japanci napravili vozilo koje je ujedno i autobus i voz

Multifunkcionalno (autobus/voz) vozilo iz Japana @YouTube

Prvo vozilo, koje može da se koristi i kao voz i autobus, odnosno može da se kreće i kolovozom i željezničkom prugom, predstavljeno je danas u Kaiyo Cityju (prefektura Tokušima) u Japanu.

Vozilo koje je dobilo ime DMV (“Dual Mode Vehicle“) izgleda poput standardnog autobusa i vozi se standardnim asfaltiranim putevima na normalnim gumama. Međutim kada dođe do raskrsnice sa prugom, čelični točkovi se spuštaju ispod vozila, pretvarajući ga u voz.

Točkovi voza podižu prednje gume sa željezničkih šina, dok zadnji čelični točkovi spuštaju DMV vozilo na željezničke šine. Izvršni direktor “Asa Coast Railwaya” (ACR), koji upravlja DMV-ovima, rekao je da bi vozila mogla pomoći malim gradovima poput Kaiyoa, sa mnogo starije populacije, gdje se lokalne transportne kompanije bore da ostvare profit.

“Dva u jednom”

“Ovaj DMV može doći do lokalnog stanovništva autobusom, a zatim ga prevoziti željeznicom, naročito u ruralnim područjima sa starim stanovništvom“, kazao je izvršni direktor ACR-a Shigeki Miura.

DMV “dizel” vozilo može da preveze do 21 putnika i putuje brzinom od 60 km/h na željeznici, odnosno do 100 km/h na standardnim asfaltiranim putevima.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Tesla” konačno predstavio proizvodnu verziju električnog kamiona

Kompanija “Tesla” je 2017. godine predstavila projekat za električni kamion koji će svojim revolucionarnim tehnologijama potpuno promijeniti industriju.…

“DeLorean” će oživjeti automobil iz filma “Povratak u budućnost”

Američka kompanija “DeLorean Motors” (DMC) oživiće automobil “DMC-12”, koji je postao poznat po ulozi “vremenske mašine” u filmskoj…

Četvrtina ljudi kasni na posao zbog čišćenja snijega sa automobila

Zimi više od polovine građana dolazi na posao kasnije nego inače, a svaki četvrti kasni na posao zbog…
Total
1
Share