Japanci napravili vozilo koje je ujedno i autobus i voz

Multifunkcionalno (autobus/voz) vozilo iz Japana @YouTube

Prvo vozilo, koje može da se koristi i kao voz i autobus, odnosno može da se kreće i kolovozom i željezničkom prugom, predstavljeno je danas u Kaiyo Cityju (prefektura Tokušima) u Japanu.

Vozilo koje je dobilo ime DMV (“Dual Mode Vehicle“) izgleda poput standardnog autobusa i vozi se standardnim asfaltiranim putevima na normalnim gumama. Međutim kada dođe do raskrsnice sa prugom, čelični točkovi se spuštaju ispod vozila, pretvarajući ga u voz.

Točkovi voza podižu prednje gume sa željezničkih šina, dok zadnji čelični točkovi spuštaju DMV vozilo na željezničke šine. Izvršni direktor “Asa Coast Railwaya” (ACR), koji upravlja DMV-ovima, rekao je da bi vozila mogla pomoći malim gradovima poput Kaiyoa, sa mnogo starije populacije, gdje se lokalne transportne kompanije bore da ostvare profit.

“Dva u jednom”

“Ovaj DMV može doći do lokalnog stanovništva autobusom, a zatim ga prevoziti željeznicom, naročito u ruralnim područjima sa starim stanovništvom“, kazao je izvršni direktor ACR-a Shigeki Miura.

DMV “dizel” vozilo može da preveze do 21 putnika i putuje brzinom od 60 km/h na željeznici, odnosno do 100 km/h na standardnim asfaltiranim putevima.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Limuzina kineskih komunista zamjenjuje “Mercedes” u Rusiji

Nakon odlaska njemačkog automobilskog koncerna “Mercedes-Benz” iz Rusije, njihov će pogon biti prebačen u fabrike kompanije “Avtodom”, objavila…

Koji automobili gube najmanje na vrijednosti nakon 5 godina?

Oprezniji vozači i vlasnici motornih vozila često pri odabiru automobila obraćaju pažnju na njegovu likvidnost. Neki modeli dobro…

Najrjeđi Mercedes na svijetu pojavio se u Ukrajini

Ovakav automobil je nečuvena rijetkost za Njemačku ili Emirate, a da ne spominjemo Ukrajinu. Naime, Mercedes-Benz S70 AMG…
Total
0
Share