Kako natjerati vozača iza vašeg automobila da zadrži udaljenost

Vozač automobila @freepik.com

Mnogi vozači se često nađu u situaciji da vozač automobila iza njih počne previše da im prilazi i “stišće” ih, što povećava rizik od nezgode na putu. Zato se mnogi pitaju “kako natjerati vozača iza vas da ostane na sigurnoj udaljenosti!?”.

Neki vozači savjetuju korištenje kočnice u takvoj situaciji. Činjenica je da na cesti vozači komuniciraju jedni s drugima pomoću posebnih znakova. Jedan od takvih znakova su trepćuća stop svjetla. Ovo upozorava vozača iza da je preblizu i da bi trebao povećati udaljenost. Nažalost, takva tehnika može biti nerazumljiva početniku koji još nije savladao “jezik puta”. Međutim, iskusni vozač će sigurno razumjeti ovaj znak.

Dovoljno je nekoliko puta brzo, ali vrlo lagano pritisnuti i otpustiti papučicu kočnice “tek toliko” da se upale svjetla kočnice. Ovu metodu nije preporučljivo koristiti na klizavim putevima, jer na zaleđenom putu vozač iza može pogriješiti i izgubiti kontrolu.

Neiskusni vozači

Ako uočite da vozač iza vas pokazuje agresiju, odnosno opasne manevre, naglo ubrzava, “pritiska” vam branik, preporučljivo je da mu date priliku da vas pretekne. Pažljivo skinite nogu s papučice gasa, uključite desni žmigavac i pustite automobil da vas prođe.

Ponekad jedina opcija može biti povećanje brzine ako uslovi na putu i znakovi to dozvoljavaju. Mnogi neiskusni vozači brinu o preticanju zbog nedostatka iskustva. Čak i ako automobil ispred uspori, radije ostaju iza njega, izbjegavajući prelazak u suprotnu traku.

Pa ipak, najispravniji izlaz iz ove situacije ostaje poštivanje ograničenja brzine i saobračajnih pravila, kao i povećanje udaljenosti od automobila koji se kreće ispred vas.

Vezane vijesti

“Leteća” Toyota uništila krov nakon što se vozač namjerno zabio u kuću

Neobičan incident dogodio se u američkom gradu Lewiston, u državi Pensilvanija, kada je automobil marke “Toyota Corolla” poletio…

Zašto je ograničenje od 30 km/h za automobile opasnije od 50 km/h

Aktivisti širom svijeta pozivaju na ograničenje brzine automobila u naseljenim mjestima, odnosno u gradovima i selima. Trenutno, u…

U Rusiji potpuno zaustavljena proizvodnja automobila

U Ruskoj Federaciji proizvodnja automobila u lokalnim fabrikama potpuno je zaustavljena. Zbog ruske invazije na Ukrajinu svi globalni…
Total
0
Share