Kako pravilno održavati akumulator vašeg automobila

Automobilski akumulator @pixabay.com

Kao što svi znamo, automobilski akumulator je jedna od njegovih najvažnijih komponenti, te je neophodan kako bi mogli pokrenuti motor vašeg automobila. Zaslužan je za “slanje” struje na starter ili svjećice, a tokom vožnje i na ostale sisteme kojima je to potrebno.

Zato ako je akumulator prazan, nećete moći da pokrenete motor automobila. Ako imate već tokom ljeta problem s akumulatorom, onda sigurno ne želite da vas “iznevjeri” u hladnoj zimskoj sezoni.

Kako kvalitetno brinuti o akumulatoru?

Prije svega, riječ je o nepažnji vozača. Možda vam se dogodilo da ostavite upaljena svjetla ili da ne zatvorite vrata ili prtljažnik do kraja. Sve ove sijalice troše akumulator, tako da ćete sljedećeg jutra kada se probudite imati velikih poteškoća da pokrenete automobil.

Možda ste čuli za one potrošače koji vam mogu isprazniti akumulator. Oni troše energiju iz akumulatora čak i ako ste ugasili motor i izvadili ključeve iz kontakt brave, a kao primjer navodimo sat ili sigurnosni sistem (alarm).

Električni problemi

Osim ovih potrošača, postoje i električni problemi koji vam mogu potpuno isprazniti akumulator, a u ovom slučaju govorimo o neispravnoj električnoj instalaciji, pokidanim žicama ili drugim električnim problemima.

Zato morate znati kako ispravno da brinete o akumulatoru u automobilu.

Nepravilno punjenje

U isto vrijeme, akumulator se može isprazniti zbog činjenice da se ne puni pravilno kada se motor pokrene. Ako je alternator u automobilu neispravan, to znači da ćete imati problema i sa akumulatorom, pa obratite pažnju i na ovaj aspekt.

Niske temperature

Ekstremne niske temperature također uzrokuju probleme. Bilo da su previsoke ili preniske, mogu uzrokovati nakupljanje kristala olovnog sulfata. Ako duže vremena ne pokrećete automobil prilikom ovakvih temperatura, akumulator automobila će se sigurno oštetiti.

Kratke udaljenosti

Zvuči čudno, ali automobilski akumulator se troši kada putujete 5 minuta ili putujete tek nekoliko stotina metara ili kilometara. Zaustavljanje motora prije nego što alternator napuni akumulator također dovodi do njegovog pražnjenja.

Loše električne instalacije

Korodirani ili nekvalitetni kablovi mogu uticati na vijek trajanja akumulatora. Treba ih redovno provjeravati i u slučaju prljavštine ili korozije očistiti krpom ili četkicom za zube.

Zamjena nakon određenog vremena

Ako je akumulator star nekoliko godina, dobro je znati da neće imati baš dug vijek trajanja. Isti bi trebalo mijenjati svake 2-3 godine, ali ako ne brinete o svom automobilu kako treba, vijek trajanja se može značajno smanjiti.

Komentariši
Vezane vijesti

Finac digao u vazduh “Teslu” jer su mu popravke bile preskupe

Ako vam se auto pokvari, odvezete ga u radionicu. Barem bi mnogi tako razmišljali. Međutim, poznati finski YouTuber…

Novi “BMW M2” izgleda zanimljivo čak i sa kamuflažom

Čini se da će ljubitelji BMW-a do kraja godine imati neke od najuzbudljivijih mjeseci nakon što je “M…

Električni automobili imaju opasnu “srčanu bolest”

Električni automobili, koji su idealno sredstvo za borbu protiv klimatskih promjena, ne mogu izdržati ekstremno visoke temperature. Ovo…
Total
0
Share