Kako zaštititi farbu automobila tokom zime

“Hyundai” Kona, električni automobil @pixabay.com

Ako želite da saznate kako da zaštitite farbu svog automobila tokom zime, na pravom ste mjestu. Za vas smo pripremili nekoliko efikasnih metoda.

Stalno perite

To je najbolji način da se zaustavi korozivni efekat koji uzrokuje sol koja se posipa po putevima. Takođe, dobro operite i dio ispod automobila, jer je to prostor najizloženiji koroziji izazvanoj solju. Upravo će to zadržati hrđu na odstojanju.

Obavezno nanesite sloj voska

Nanesite zaštitni sloj voska na automobil, čime će farba biti mnogo bolje zaštićena od leda, snijega ili sitnih kamenčića koji “skaču” po putu. Preporučuje se nanošenje voska u kasnu jesen ili prije pada prvog snijega. Oni “sa dubljim džepom” mogu razmisliti i o nanošenju keramičkog premaza.

Garažirajte

Najbolji način da zaštitite farbu vašeg automobila zimi je da parkirate automobil u garaži. Ako nemate garažu, cerada će biti dovoljna da zaštititi boju. Dovoljna je i obična vodootporna cerada.

“Presvucite” folijom

Skuplje rešenje je “presvlačenje” automobila. Riječ je o foliji tipa “PPF”, koja se “lijepi” na cijelu površinu automobila. Odlično ćete zaštititi farbu automobila, kao i prevenirati manje ogrebotine uzrokovane kamenčćima na putu.

Vezane vijesti

Otkriven “najveći neprijatelj” koji utiče na domet električnih automobila

Teški prirodni i klimatski uslovi mogu biti jedan od razloga sporog razvoja tržišta električnih vozila u Rusiji, pokazalo…

Apple Car – o njemu se priča godinama, a niko ga vidio nije

Dionice tenološkog giganta “Apple” u protekli su petak dostigle rekordno visoku cijenu nakon izvještaja da kompanija ubrzava napore…

Obratite pažnju na mačiće skrivene ispod motora automobila

Oštra hladnoća i snijeg, koji se ovih dana zadržavaju širom Bosne i Hercegovine, zahtijevaju posebnu pažnju kada pokrećemo…
Total
1
Share