Koje su najpopularnije boje automobila u 2021. godini

Automobili @freepik.com

Američka kompanija “Axalta Coating Systems”, koja se bavi isporukom boja za automobile, sprovela je tradicionalno istraživanje najpopularnijih boja u 2021. godini.

Bijela boja je broj jedan u svijetu već 10 godina, ali potražnja postepeno opada. Istovremeno, interesovanje za sivu boju ubrzano raste, jer je već prestigla crnu po popularnosti, dok je u Evropi čak nadmašila i bijelu, postavši lider na kontinentu.

Prema studiji, tačno 35% svih novih automobila prodatih 2021. farbano je u bijelo. Crni i sivi automobili imaju jednak udio – po 19%, s tim da je taj broj veći za 4% u odnosu na 2020. Četvrto i peto mjesto zauzimaju srebrna i plava sa udjelom od 9% i 8%, a zatim crvena (5%), braon/bež (3%), te zelena i žuta (po 1%). Ostalih boja ima manje od jednog procenta.

Crveno je “in” u Sjevernoj Americi

Bijela je bila najpopularnija boja 2017. godine, kada je u njoj farbano 39% svih novih automobila. Ove godine je izgubila 3%, dok je na najvećem automobilskom tržištu na svijetu – Kini, zabilježen pad od čak 7%.

Evropa je jedina regija u kojoj dominiraju sivi novi automobili – 27%. Srebrni automobili su najpopularniji u Južnoj Americi (23%). Crveni automobili su najtraženiji u Sjevernoj Americi, gdje imaju 8% tržišta, dok u Rusiji to važi za plave automobile – 9%.

Vezane vijesti

Električni automobili će se uskoro “puniti za devet sekundi”!?

Nova tehnologija koju su razvili naučnici na Institutu za osnovne nauke (IBS) u Južnoj Koreji može povećati brzinu…

Očajni Rusi na vojnim vozilima imaju gume s natpisom “Proizvedeno u SSSR-u”

Slike ruskih guma koje su poslate na ukrajinski front sugerišu da se Putinova vojska suočava sa velikom nestašicom…

Tesla automobili imaju problem s “vožnjom u rikverc”

Iz kompanije “Tesla” saopštili su danas da je na “reviziju” vraćeno oko 475 hiljada električnih automobila prodatih u…
Total
12
Share