Koji se automobili voze u najzatvorenijoj zemlji na svijetu?

Saobraćaj u Sjevernoj Koreji @YouTube

Sjeverna Koreja ima oko 25 miliona stanovnika, ali na putevima ove zemlje ne vozi više od 30.000 automobila. Ovo je najniži odnos broja automobila i stanovništva na svijetu, pa se čini zanimljivim saznati kako to izgleda u praksi.

Zapravo, na ovo pitanje je teško odgovoriti jer je Sjeverna Koreja vrlo zatvorena zemlja koja rijetko otkriva informacije o životima svojih građana. Međutim, zahvaljujući jedom video snimku, saznali smo više i o tome “šta voze građani Sjeverne Koreje“.

Političari voze “Mercedes”

Većina automobila namijenjena je za prevoz vojnog osoblja, ali ima i dosta uvezenih automobila u državi. Prema pojedinim navodima, glavna državna vozila su “Mercedes-Benz“, a što je službenik viši u hijerarhiji vlasti, to je skuplji i moderniji model koji vozi.

Uprkos ograničenjima na uvoz robe koja je nametnuta državi, na njenim putevima ima mnogo “Toyotinih” automobila, a većina njih je vrhunska. Tu je i dosta “Volvo” automobila, jer je 1974. godine vlada naručila više od 1.000 komada raznih modela od švedskog proizvođača. Isporučeni su, ali Korejci ih nikada nisu platili.

“VW” i “Mercedesove” kopije

Također, Sjeverna Koreja proizvodi i vlastite automobile, a prvi automobil sastavljen u zemlji bio je “Pobjeda“, limuzina koju su dizajnirali sovjetski inženjeri.

Osim toga, u Sjevernoj Koreji postoji pogon “Sungri”, otvoren 1950. godine, gdje se proizvodila vojna oprema za Korejski rat. Ova fabrika odavno pravi mnoge kopije automobila za domaću upotrebu – od ruskih modela, do onih koji neodoljivo podsjećaju na automobile poznatih marki poput “Volkswagena” i “Mercedes-Benza“.

Običnim ljudima zabranjen automobil

Istovremeno, lokalna automobilska kompanija “Pyeonghwa Motors” proizvodi licencirane verzije “Fiata” zasnovane na modelima “Siena” i “Doblo“. Ova kompanija ima sva prava ne samo na proizvodnju već i na uvoz i prodaju polovnih automobila. Međutim, to uopšte ne olakšava građanima, jer Sjeverna Koreja zabranjuje stanovništvu posjedovanje automobila.

S druge strane, ako ste lider Sjeverne Koreje, možete imati skoro svaki skupi automobil. Poznato je da vođa Kim Jong-un, posjeduje “Audi R8”, “Range Rover”, “Rolls-Royce” i mnoge druge ekskluzivne automobile.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Prodaja električnih automobila nadmašila prodaju “dizelaša” u zapadnoj Evropi

Prodaja električnih automobila u zapadnoj Evropi prvi put je premašila prodaju dizel modela u decembru 2021. godine, navodi…

“BMW” i “Volkswagen” obustavljaju proizvodnju zbog nedostatka dijelova iz Ukrajine

Njemačke automobilske kompanije “BMW” i “Volkswagen” obustavljaju rad niza fabrika zbog nestašice dijelova koje uvoze iz Ukrajine. Kako…

Koliko vozača vozi kroz lokve da putu sa željom da poprska pješake?

Vjeovali ili ne, čak i na ovo pitanje postoji odgovor, a dio je zanimljive statistike kompanije “Auto Mail”…
Total
0
Share