Koju boju automobila ptice najviše vole kada… “vrše nuždu”

Ptičiji izmet na automobilu @YouTube

Kada nakon što parkirate vaš automobil, ispod drveta ili električnih kablova, isti nakon par sati pronađete uprljan ptičijim izmetom, vjerovatno se prvo zapitate zašto je ptičiji izmet uopšte bijele boje.

Naime, oko 75% ptičijeg izmeta čini voda, jer za razliku od sisara ptice ne proizvode mokraću, nego je luče kao azotni otpad u obliku mokraćne kiseline koja daje bijelu boju njihovom izmetu.

S druge strane, u Velikoj Britaniji je provedena opširna studija tokom 2012. godine u kojoj je otkriveno da ptice najmanje vole jarko crvenu boju (18%). Nakon crvene na listi se nalazi plava (14%), crna (11%), bijela (7%), siva/srebrna (3%), te na kraju zelena sa samo 1% što je i logično uzmemo li u obzir da je to preovladavajuća boja prirodnog okruženja.

“Privlačna” crvena boja

Razlog zašto je ovaj fenomen proučavan bio je vrlo praktičan, naime osiguravajuće kompanije su izračunale da ptičji izmet napravi godišnju “štetu” na vozilima u vrijednosti od 57 miliona dolara.

Ljubav prema crvenoj boji potvrđena je i 2020. godine u istraživanju koje je sprovela britanska kompanija za automobilske dijelove “Halfords”. Crvena boja je ponovo zauzela prvo mjesto sa 18%, a plava drugo sa istih 14%.

Vezane vijesti

Auto sa jelkom na krovu postavio novi brzinski rekord

Ovo je već postala tradicija za američki “tuning” studio “Hennessey Performance” koji na Badnje veče na stazu izveze…

Danci predstavili električni automobil od 1,36 konjskih snaga

Danska kompanija “iEV Motors” predstavila je kompaktni električni automobil sa zanimljivim karakteristikama. Mali “iEV Z” je širok samo…

“Hyundai” prestaje proizvoditi motore sa unutrašnjim sagorijevanjem?

Južnokorejski automobilski div “Hyundai” mogao bi uskoro zatvoriti svoj odjel za razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Prema izvještajima…
Total
1
Share