Koju boju automobila ptice najviše vole kada… “vrše nuždu”

Ptičiji izmet na automobilu @YouTube

Kada nakon što parkirate vaš automobil, ispod drveta ili električnih kablova, isti nakon par sati pronađete uprljan ptičijim izmetom, vjerovatno se prvo zapitate zašto je ptičiji izmet uopšte bijele boje.

Naime, oko 75% ptičijeg izmeta čini voda, jer za razliku od sisara ptice ne proizvode mokraću, nego je luče kao azotni otpad u obliku mokraćne kiseline koja daje bijelu boju njihovom izmetu.

S druge strane, u Velikoj Britaniji je provedena opširna studija tokom 2012. godine u kojoj je otkriveno da ptice najmanje vole jarko crvenu boju (18%). Nakon crvene na listi se nalazi plava (14%), crna (11%), bijela (7%), siva/srebrna (3%), te na kraju zelena sa samo 1% što je i logično uzmemo li u obzir da je to preovladavajuća boja prirodnog okruženja.

“Privlačna” crvena boja

Razlog zašto je ovaj fenomen proučavan bio je vrlo praktičan, naime osiguravajuće kompanije su izračunale da ptičji izmet napravi godišnju “štetu” na vozilima u vrijednosti od 57 miliona dolara.

Ljubav prema crvenoj boji potvrđena je i 2020. godine u istraživanju koje je sprovela britanska kompanija za automobilske dijelove “Halfords”. Crvena boja je ponovo zauzela prvo mjesto sa 18%, a plava drugo sa istih 14%.

Vezane vijesti

Na najskupljem uvezenom automobilu Ukrajina “izgubila” 71.300 dolara carine i poreza

Nakon što je Ukrajina nedavno ukinula mnoge dadžbine na uvoz pojedine robe, mnogi državljani ove ratom zahvaćene zemlje…

Ukrajina dozvolila uvoz automobila bez plaćanja carine i PDV-a

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon o preferencijalnom uvozu za vrijeme vanrednog stanja, koji predviđa, posebno, oslobađanje…

“Toyotini” automobili u Rusiji skuplji za 1,5 miliona rubalja

Japanski proizvođač automobila “Toyota” od 1. marta je odredio nove i znatno više cijene automobila na tržištu Rusije.…
Total
1
Share