Kriza u Rusiji: Najveći proizvođač kamiona želi “uposliti” zatvorenike

“Kamaz” fabrika u Rusiji @YouTube

Nedostatak radne snage tjera poslodavce očito na sve ekstremnija rješenja. Tako ovih dana ruski proizvođač kamiona “Kamaz”, inače najveći u zemlji, želi “uposliti” zatvorenike.

Kako je objavljeno u ruskim medijima, ovoj kompaniji je potrebno oko 4.000 novih uposlenika, te su se “u potrazi za ljudima” odlučili okrenuti tamošnjem zatvorskom sistemu.

“Kamaz” trenutno ima ukupno oko 24.000 zaposlenih, a u jednoj od svojih fabrika već je zaposlio radnike migrante iz Uzbekistana, ali im ni to nije pomoglo. Ograničenja zbog pandemije virusa korona natjerala su mnoge radnike migrante da napuste Rusiju, prisiljavajući vlasti i privatne kompanije da traže načine da pokriju nedostatak radne snage.

Tanka je granica između dobrovoljnog i prisilnog rada

Ranije ove godine, Federalna kazneno-popravna služba Rusije predložila je plan da se zatvorenici koriste kao dodatak radnoj snazi. Ruska vlada je već u aprilu predložila korištenje zatvorenika za izgradnju željezničke pruge.

Upotreba zatvorenika kao radne snage otvara mnoga etička pitanja, s obzirom na to da je tanka granica između dobrovoljnog i prisilnog rada, a ruska historija upravo po tom pogledu i nije baš sjajna.

Vezane vijesti

Kina napravila automobil sa opcijama samo za žene

Kineska kompanija “Ora” objavila je da je napravila automobil “Ballet Cat”, koji je dizajniran isključivo za žene. Kako…

Umro je kreator kultnih automobila “Wartburg” i “Trabant”

Karl Clauss Dietel kreirao je dizajn za mnoge proizvode u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici. Preminuo je 2. januara…

Autoindustrija će izgubiti 500.000 radnih mjesta u Evropi

Prema studiji koju je naručilo “Evropsko udruženje dobavljača automobila” (CLEPA), prelazak isključivo na električna vozila, umjesto vozila sa…
Total
1
Share