Kriza u Rusiji: Najveći proizvođač kamiona želi “uposliti” zatvorenike

“Kamaz” fabrika u Rusiji @YouTube

Nedostatak radne snage tjera poslodavce očito na sve ekstremnija rješenja. Tako ovih dana ruski proizvođač kamiona “Kamaz”, inače najveći u zemlji, želi “uposliti” zatvorenike.

Kako je objavljeno u ruskim medijima, ovoj kompaniji je potrebno oko 4.000 novih uposlenika, te su se “u potrazi za ljudima” odlučili okrenuti tamošnjem zatvorskom sistemu.

“Kamaz” trenutno ima ukupno oko 24.000 zaposlenih, a u jednoj od svojih fabrika već je zaposlio radnike migrante iz Uzbekistana, ali im ni to nije pomoglo. Ograničenja zbog pandemije virusa korona natjerala su mnoge radnike migrante da napuste Rusiju, prisiljavajući vlasti i privatne kompanije da traže načine da pokriju nedostatak radne snage.

Tanka je granica između dobrovoljnog i prisilnog rada

Ranije ove godine, Federalna kazneno-popravna služba Rusije predložila je plan da se zatvorenici koriste kao dodatak radnoj snazi. Ruska vlada je već u aprilu predložila korištenje zatvorenika za izgradnju željezničke pruge.

Upotreba zatvorenika kao radne snage otvara mnoga etička pitanja, s obzirom na to da je tanka granica između dobrovoljnog i prisilnog rada, a ruska historija upravo po tom pogledu i nije baš sjajna.

Vezane vijesti

Otkriven “najveći neprijatelj” koji utiče na domet električnih automobila

Teški prirodni i klimatski uslovi mogu biti jedan od razloga sporog razvoja tržišta električnih vozila u Rusiji, pokazalo…

Jeste li vidjeli “kamper” Opel Astra?

Nijemci, koji su inače veliki ljubitelji ovakvog načina putovanja i odmora, odnedavno nude zanimljivo rješenje za ljubitelje kampovanja.…

“Teslin” kamionet će moći da se koristi i kao čamac

Izvršni direktor kompanije “Tesla”, Elon Musk, podijelio je još jednu vijest o Cybertrucku, a ista je iznenadila i…
Total
1
Share