Nestašica osnovnih sirovina usporava “prelaz” na električne autombile

Autoindustrija @unsplash.com

Nestašica sirovina nije privremena pojava prilikom prelaska na automobile sa električnim pogonom, jer su rezerve kobalta na planeti trenutno dovoljne za samo jedanaest godina, ali je pri tome neizvjesna dostupnost i više od dvadeset ostalih sirovina za proizvodnju električnih automobila.

Prema jednoj njemačkoj studiji, u drugoj polovini ove godine nije potražnja bila ta koja je smanjila broj prodanih električnih automobila, već uska grla u njhovoj proizvodnji. Tako je na primjer Volkswagen grupa, jedna od najvećih svjetskih proizvođača automobila, isporučila je dilerima za trećinu manje automobila u oktobru nego godinu dana ranije.

Nestašica sirovina u EU

Iako pojedini analitičari očekuju da će se problemi riješiti u drugoj polovini 2022. godine, postoje i mišljenja da će nestašica sirovina još dugo pratiti proces prelaska na električne automobile.

Prema studiji Instituta “der Deutschen Wirtschaft” (IW), kontinuirano snabdijevanje sa više od dvadeset važnih sirovina u autoindustriji je neizvjesno.

Usporen proces proizvodnje

Karl Lichtblau, izvršni direktor “IW-Consulta”, navodi kako bi nabavka važnih sirovina za baterije za električne automobile, kao što su kobalt, litijum i grafit, mogla biti izuzetno rizična i da bi platina, iridijum i nikl mogli postati usko grlo u procesu proizvodnje.

Prema “Bavarskoj ekonomskoj asocijaciji” (VBW), koja je naručila studiju, trebalo bi podsticati promociju partnerstava u sirovinama s drugim državama. Drugi način je da evropske ekonomije moraju reciklirati više sirovina kako bi smanjile svoju ovisnost o uvozu.

Vezane vijesti

Kako ostati budan dok vozite automobil

Naravno, najbolji lijek za pospanost je sam san. Ali, ako nemate vremena ili mogućnosti za to, onda kafa,…

Leteći “Renault 4” je budućnost zračnog saobraćaja

Aktulenu 2021. godinu obilježava i čak 60. godišnjica automobila “Renault 4” koji je prodat u više od 8…

Elonu Musku prijeti zabrana prodaje “Tesla” automobila zbog reklamisanja “autopilota”

Kalifornijsko odjeljenje za motorna vozila (DMW) podnijelo je žalbu “Uredu za administrativna saslušanja” protiv kompanije “Tesla” zbog netačnog…
Total
1
Share