Nestašica osnovnih sirovina usporava “prelaz” na električne autombile

Autoindustrija @unsplash.com

Nestašica sirovina nije privremena pojava prilikom prelaska na automobile sa električnim pogonom, jer su rezerve kobalta na planeti trenutno dovoljne za samo jedanaest godina, ali je pri tome neizvjesna dostupnost i više od dvadeset ostalih sirovina za proizvodnju električnih automobila.

Prema jednoj njemačkoj studiji, u drugoj polovini ove godine nije potražnja bila ta koja je smanjila broj prodanih električnih automobila, već uska grla u njhovoj proizvodnji. Tako je na primjer Volkswagen grupa, jedna od najvećih svjetskih proizvođača automobila, isporučila je dilerima za trećinu manje automobila u oktobru nego godinu dana ranije.

Nestašica sirovina u EU

Iako pojedini analitičari očekuju da će se problemi riješiti u drugoj polovini 2022. godine, postoje i mišljenja da će nestašica sirovina još dugo pratiti proces prelaska na električne automobile.

Prema studiji Instituta “der Deutschen Wirtschaft” (IW), kontinuirano snabdijevanje sa više od dvadeset važnih sirovina u autoindustriji je neizvjesno.

Usporen proces proizvodnje

Karl Lichtblau, izvršni direktor “IW-Consulta”, navodi kako bi nabavka važnih sirovina za baterije za električne automobile, kao što su kobalt, litijum i grafit, mogla biti izuzetno rizična i da bi platina, iridijum i nikl mogli postati usko grlo u procesu proizvodnje.

Prema “Bavarskoj ekonomskoj asocijaciji” (VBW), koja je naručila studiju, trebalo bi podsticati promociju partnerstava u sirovinama s drugim državama. Drugi način je da evropske ekonomije moraju reciklirati više sirovina kako bi smanjile svoju ovisnost o uvozu.

Vezane vijesti

Italija zaplijenila impresivnu limuzinu Putinovog “omiljenog oligarha”

Italijanske vlasti zaplijenile su limuzinu na ostrvu Sardinija gdje Alisher Usmanov, ruski oligarh koji se bavi rudarstvom i…

Prvi put u historiji: Kineski automobili najpopularniji u Moskvi

Po prvi put u historiji postojanja ruskog tržišta automobila, prvo mjesto u prodaji u Moskvi zauzeo je kineski…

“BMW” i “Volkswagen” obustavljaju proizvodnju zbog nedostatka dijelova iz Ukrajine

Njemačke automobilske kompanije “BMW” i “Volkswagen” obustavljaju rad niza fabrika zbog nestašice dijelova koje uvoze iz Ukrajine. Kako…
Total
1
Share