Nissan napravio svoju verziju “lunarnog rovera”

“Lunarno vozilo” iz “Nissana” @Twitter

Automobilski gigant “Nissan” predstavio je prototip “lunarnog rovera” (autonomno vozilo za vožnju po Mjesecu), koji je razvijen zajedno sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA).

Nissan” navodi da je primijenio tehnologiju upravljanja motorom razvijenu prije i tokom proizvodnje vlastitih električnih vozila (kao što je “Leaf”) i tehnologiju pogona na svim točkovima u vozilu “e-4ORCE” (korišteno u električnom crossoveru “Ariya“).

Kada automobili voze po pijesku, njihovi točkovi se često izokreću i udubljuju, što otežava kretanje. Kompanija “Nissan” je razvila sistem kontrole proklizavanja tokom vožnje, koji minimizira proklizavanje točkova “lunarnog vozila” u zavisnosti od uslova na površini, što bi trebalo da bude važno na praškastoj, kamenitoj i neravnoj površini Mjeseca.

Vezane vijesti

Patentirana automobilska sjedišta sa vodenim hlađenjem

Poznata automobilska kompanija tvrdi da je ovaj tip sistema mnogo efikasniji od onih koji se trenutno koriste u…

Da li znate koliko košta rezervni krov za “Bugatti Chiron”?

Pronalaženje rezervnih dijelova za “Bugatti Chiron” svakako nije zadatak koji je identičan pronalaženju blatobrana za “Golf dvicu”. Međutim,…

Koje su najpopularnije boje automobila u 2021. godini

Američka kompanija “Axalta Coating Systems”, koja se bavi isporukom boja za automobile, sprovela je tradicionalno istraživanje najpopularnijih boja…
Total
0
Share