Prodaja električnih automobila nadmašila prodaju “dizelaša” u zapadnoj Evropi

Punjenje električnih automobila @unsplash.com

Prodaja električnih automobila u zapadnoj Evropi prvi put je premašila prodaju dizel modela u decembru 2021. godine, navodi se u prvim preliminarnim podacima.

Tako su vozači sa zapada Evrope nastavili da biraju subvencionisane “zelene” automobile na štetu onih koji ovise o gorivu koje je izazvalo skandal sa štetnim emisijama iz 2015. godine, vezanim uz kompaniju “Volkswagen”, navodi “Financial Times“.

Više od petine novih automobila prodatih na 18 evropskih tržišta, uključujući i Veliku Britaniju, pogonjeni su isključivo baterijama, dok su dizel automobili, uključujući i hibridni dizel, činili manje od 19 posto prodaje, navodi se u izvještaju.

Subvencije “urodile plodom”

Zahvaljujući izrazito velikim subvencijama Njemačke i drugih država, kao i strogim propisima uvedenim 2020. godine, koji tjeraju proizvođače automobila u EU da prodaju više vozila sa niskim emisijama štetnih gasova, prodaja električnih automobila stalno raste.

Trend se ubrzao u četvrtom kvartalu 2021. godine, kada je “Tesla” dokazao da se bolje od svojih rivala prilagodio globalnom deficitu poluvodiča, isporučivši rekordan broj od čak 309 hiljada električnih automobila.

Dizelaši odlaze u historiju

Evropski proizvođači automobila također su ubrzali prodaju električnih vozila u decembru 2021. kako bi smanjili broj onih koji zagađuju životnu sredinu i izbjegli kazne u Briselu.

Kao rezultat toga, 176 hiljada potpuno električnih vozila prodato je u zapadnoj Evropi prošlog mjeseca, što je rekord za šest puta viši nego u decembru 2020. godine. U istom periodu prodato je skoro 160 hiljada dizel modela.

Vezane vijesti

Studenti napravili automobil koji upija štetne gasove iz drugih vozila

Studenti sa Tehnološkog univerziteta u holandskom gradu Eindhovenu stvorili su jedan od ekološki najprihvatljivijih automobila na planeti. Koncept…

Hit snimak: Elon Musk u električnom automobilu, a nije riječ o “Tesli”

Snimak koji su snimili očevici postaje sve popularniji na internetu, a riječ je o “Teslinom” šefu Elonu Musku…

Robotski punjač za električne automobile

Kompanije “Continental” i “Volterio” prikazale su zanimljiv projekat robotskog punjača za električne automobile, koji bi trebao krenuti u…
Total
4
Share