Prodaja električnih automobila nadmašila prodaju “dizelaša” u zapadnoj Evropi

Punjenje električnih automobila @unsplash.com

Prodaja električnih automobila u zapadnoj Evropi prvi put je premašila prodaju dizel modela u decembru 2021. godine, navodi se u prvim preliminarnim podacima.

Tako su vozači sa zapada Evrope nastavili da biraju subvencionisane “zelene” automobile na štetu onih koji ovise o gorivu koje je izazvalo skandal sa štetnim emisijama iz 2015. godine, vezanim uz kompaniju “Volkswagen”, navodi “Financial Times“.

Više od petine novih automobila prodatih na 18 evropskih tržišta, uključujući i Veliku Britaniju, pogonjeni su isključivo baterijama, dok su dizel automobili, uključujući i hibridni dizel, činili manje od 19 posto prodaje, navodi se u izvještaju.

Subvencije “urodile plodom”

Zahvaljujući izrazito velikim subvencijama Njemačke i drugih država, kao i strogim propisima uvedenim 2020. godine, koji tjeraju proizvođače automobila u EU da prodaju više vozila sa niskim emisijama štetnih gasova, prodaja električnih automobila stalno raste.

Trend se ubrzao u četvrtom kvartalu 2021. godine, kada je “Tesla” dokazao da se bolje od svojih rivala prilagodio globalnom deficitu poluvodiča, isporučivši rekordan broj od čak 309 hiljada električnih automobila.

Dizelaši odlaze u historiju

Evropski proizvođači automobila također su ubrzali prodaju električnih vozila u decembru 2021. kako bi smanjili broj onih koji zagađuju životnu sredinu i izbjegli kazne u Briselu.

Kao rezultat toga, 176 hiljada potpuno električnih vozila prodato je u zapadnoj Evropi prošlog mjeseca, što je rekord za šest puta viši nego u decembru 2020. godine. U istom periodu prodato je skoro 160 hiljada dizel modela.

Vezane vijesti

5 najgorih njemačkih automobila ikada napravljenih

Kada pomislite na njemačke automobile, većina nas pomisli na velike, super stabilne automobile poput Mercedesovog W124, druge generacije…

BiH uvezla 7.400 novih automobila, čak šest puta manje nego polovnih

Koliko Bosna i Hercegovina (BiH) već godinama ili čak decenijama postaje “automobilsko smetljište” Evrope, možda najbolje pokazuje omjer…

Na Tajvanu uvedene “strašne kazne” za pijane vozače

Vlasti u tajvanskom gradu Kaohsiungu smislile su pametan način da navedu pijane vozače da razmisle o svom budućem…
Total
4
Share