Prodaja električnih automobila nadmašila prodaju “dizelaša” u zapadnoj Evropi

Punjenje električnih automobila @unsplash.com

Prodaja električnih automobila u zapadnoj Evropi prvi put je premašila prodaju dizel modela u decembru 2021. godine, navodi se u prvim preliminarnim podacima.

Tako su vozači sa zapada Evrope nastavili da biraju subvencionisane “zelene” automobile na štetu onih koji ovise o gorivu koje je izazvalo skandal sa štetnim emisijama iz 2015. godine, vezanim uz kompaniju “Volkswagen”, navodi “Financial Times“.

Više od petine novih automobila prodatih na 18 evropskih tržišta, uključujući i Veliku Britaniju, pogonjeni su isključivo baterijama, dok su dizel automobili, uključujući i hibridni dizel, činili manje od 19 posto prodaje, navodi se u izvještaju.

Subvencije “urodile plodom”

Zahvaljujući izrazito velikim subvencijama Njemačke i drugih država, kao i strogim propisima uvedenim 2020. godine, koji tjeraju proizvođače automobila u EU da prodaju više vozila sa niskim emisijama štetnih gasova, prodaja električnih automobila stalno raste.

Trend se ubrzao u četvrtom kvartalu 2021. godine, kada je “Tesla” dokazao da se bolje od svojih rivala prilagodio globalnom deficitu poluvodiča, isporučivši rekordan broj od čak 309 hiljada električnih automobila.

Dizelaši odlaze u historiju

Evropski proizvođači automobila također su ubrzali prodaju električnih vozila u decembru 2021. kako bi smanjili broj onih koji zagađuju životnu sredinu i izbjegli kazne u Briselu.

Kao rezultat toga, 176 hiljada potpuno električnih vozila prodato je u zapadnoj Evropi prošlog mjeseca, što je rekord za šest puta viši nego u decembru 2020. godine. U istom periodu prodato je skoro 160 hiljada dizel modela.

Vezane vijesti

“Renault” se sprema na definitivno napuštanje Rusije

Francuski automobilski gigant “Renault” u srijedu navečer je objavio da obustavlja svoje industrijske aktivnosti u Rusiji, ali je…

Proizvođač guma “Michelin” najavljuje povlačenje iz Rusije

Francuski proizvođač guma “Michelin” namjerava prestati sa radom u Rusiji do kraja 2022. godine i prodati odjel lokalnom…

Četvrtina ljudi kasni na posao zbog čišćenja snijega sa automobila

Zimi više od polovine građana dolazi na posao kasnije nego inače, a svaki četvrti kasni na posao zbog…
Total
4
Share