Prvi put u historiji: Kineski automobili najpopularniji u Moskvi

Kineski automobil “Haval Jolion” @Facebook

Po prvi put u historiji postojanja ruskog tržišta automobila, prvo mjesto u prodaji u Moskvi zauzeo je kineski model. U augustu je krosover “Haval Jolion” postao najpopularniji model u glavnom ruskom gradu, navodi analitička agencija “Avtostat”.

Kineski automobili zauzeli su prva četiri mjesta po prodaji u Moskvi. Dileri su ukupno prodali 854 krosovera “Haval Jolion”, a u odnosu na prošlu godinu, prodaja modela porasla je čak osam puta. Sljedeći na rang listi je “Geely Coolray” (776 jedinica, rast od sedam puta).

Model “Chery Tiggo 7 Pro” (382 prodata automobila) je na trećem mjestu po popularnosti među moskovskim kupcima, a slijedi ga “Geely Atlas Pro” (245 jedinica). Peto mjesto pripalo je domaćoj “Ladi Granta” (224 komada). Iako je u julu “Lada Vesta” bila lider na moskovskom tržištu, do kraja augusta je pala na šesto mjesto.

Iznad 30 hiljada eura

Geely“, “Haval“, “Kia“, “Chery” i “Lada” formirali su prvih pet brendova među automobilskim markama. Napominje se da su u posljednjem mjesecu ljeta u Moskvi prodavci prodali 6.400 automobila (64% manje nego prije godinu dana).

Prodaja krosovera “Haval Jolion” počela je u Rusiji u maju 2021. godine. Automobil je opremljen 1,5-litarskim motorom, u ponudi su verzije od 143 KS. (mehanika i prednji pogon) i 150 KS. (“automatski” i pogon na sve točkove). Cijena Joliona počinje od 2 miliona rubalja (32.600 eura).

Vezane vijesti

Kina napravila automobil sa opcijama samo za žene

Kineska kompanija “Ora” objavila je da je napravila automobil “Ballet Cat”, koji je dizajniran isključivo za žene. Kako…

Vlasnici automobila tužili “Hyundai” i “Kiju” zbog potrošnje ulja

Pred okružnim sudom u Kaliforniji (SAD) pokrenuta je grupna tužba vlasnika automobila koji su suočeni sa povećanom potrošnjom…

Popularni “Teslin” automobil hakovan za nekoliko sekundi pomoću mobilnog telefona

Otkrivena je ranjivost u automobilima “Tesla Model Y” koja omogućava timu od dva napadača da otvore i pokrenu…
Total
1
Share