Stručnjaci navode pet glavnih strahova kod vozača početnika

Auto škola @freepik.com

Automobilski stručnjaci i instruktori vožnje naveli su pet glavnih strahova početnika kod osoba koje su tek položile vozački ispit.

Prije svega, navode stručnjaci, vozači početnici strahuju da će pokvariti svoj automobil. Međutim, savjet im je da se ne brinu, jer će ponavljane greške u dužem vremenskom periodu imati negativan uticaj na automobil.

“Svi misle da vozim sporo”

Još jedan strah koji smo vjerovatno svi iskusili – ljudi u okolini će se smijati “novom vozaču” koji vozi presporo ili se pogrešno snalazi na raskrsnicama, te će ga “početi svi prestizati”. Savjet u ovakvim situacijama je da se kreću unutar ograničenja brzine, ali ne sporije od brzine kojom se kreću ostali automobili.

Takođe, neiskusni vozači mogu pomisliti da stalno krše saobraćajna pravila – pa su u strahu da će ih zaustaviti saobraćajna policija. Međutim, stručnjaci upravo ističu suprotono – najviše pravila poštuju upravo vozači početnici.

Nepotrebno razmišljanje unaprijed

Četvrti strah “navodi” da vozač početnik neće razumjeti pojedinu saobraćajnu situaciju i doživjet će nesreću. Međutim, statistike saobraćajnih nesreća govore drugačije – vozači sa manje od pet godina vozačkog iskustva bili su odgovorni za isti broj nesreća kao i vozači sa pet do deset godina vozačkog iskustva.

Konačno, vozači početnici se mogu osjećati kao da će imati više poteškoća pri parkiranju. Stručnjaci savjetuju da na svoja prva putovanja krenu sa iskusnim vozačima i zajedno vježbaju na različitim vrstama parkinga. Ovo će vam pomoći da prepoznate i praktikujete najteže aspekte parkiranja, bez oštećenja vlastitog i drugih automobila.

Vezane vijesti

Sarajevo među pet gradova gdje je najjeftinije održavati automobil

Britanski stručnjaci navode da je održavanje automobila u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, mnogo isplativije nego u drugim prijestonicama…

Apple Car – o njemu se priča godinama, a niko ga vidio nije

Dionice tenološkog giganta “Apple” u protekli su petak dostigle rekordno visoku cijenu nakon izvještaja da kompanija ubrzava napore…

Koliko vozača vozi kroz lokve da putu sa željom da poprska pješake?

Vjeovali ili ne, čak i na ovo pitanje postoji odgovor, a dio je zanimljive statistike kompanije “Auto Mail”…
Total
0
Share