Kinezi pomoću magneta testirali lebdeće automobile

“Maglev” (levitirajući) automobili u Kini @Twitter

Automobil težak 2,8 tona lebdio je 35 milimetara iznad puta tokom testiranja tehnologije “Maglev” (elektromagnetne levitacije) za vozila tokom vikenda na autoputu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, prenosi “Xinhua”.

Automobil je razvijen od strane Univerziteta “Southwest Jiaotong” u Chengduu, a napravljen je modifikacijom tradicionalnog vozila.

Kako se navodi, automobil je bio opremljen mrežom trajnih magneta za levitaciju, a na kolovozu je postavljena provodna šina koja je omogućavala automobilu da lebdi.

Smanjenje potrošnje energije

Razvoj ‘Maglev’ vozila biće naš prioritet“, kazao je Deng Zigang, profesor na Univerzitetu Chengdu, koji je izrazio nadu da će ova tehnologija doprinjeti smanjenju potrošnje energije i povećanju autonomije automobila u budućnosti.

Ukupno je osam automobila, uključujući pet vozila na obnovljivu energiju, testirano na dionici autoputa od 7,9 kilometara pri maksimalnoj brzini od 230 km/h.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Kada možete voziti sa upozorenjem “Check Engine”, a kada ne možete

Paljenje lampice indikatora “Check Engine” ne ukazuje uvijek na opasne kvarove. Ako motor radi normalno i ne pokazuje…

Kinezi okreću leđa evropskim automobilima, razlog će vas začuditi

Mercedes-Benz, Audi, BMW, Porsche… Kineski kupci automobila imaju iste prioritete kao i vozači širom svijeta. Međutim, svijet se…

Prodaje Ferrari jer su mu tražili 1.700 eura za zamjenu nekoliko dugmadi

Jedan se vlasnik Ferrarija požalio na skupu radnu snagu i cijene dijelova poznatog automobilskog brenda, te je odlučio…
Total
0
Share