Kinezi pomoću magneta testirali lebdeće automobile

“Maglev” (levitirajući) automobili u Kini @Twitter

Automobil težak 2,8 tona lebdio je 35 milimetara iznad puta tokom testiranja tehnologije “Maglev” (elektromagnetne levitacije) za vozila tokom vikenda na autoputu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, prenosi “Xinhua”.

Automobil je razvijen od strane Univerziteta “Southwest Jiaotong” u Chengduu, a napravljen je modifikacijom tradicionalnog vozila.

Kako se navodi, automobil je bio opremljen mrežom trajnih magneta za levitaciju, a na kolovozu je postavljena provodna šina koja je omogućavala automobilu da lebdi.

Smanjenje potrošnje energije

Razvoj ‘Maglev’ vozila biće naš prioritet“, kazao je Deng Zigang, profesor na Univerzitetu Chengdu, koji je izrazio nadu da će ova tehnologija doprinjeti smanjenju potrošnje energije i povećanju autonomije automobila u budućnosti.

Ukupno je osam automobila, uključujući pet vozila na obnovljivu energiju, testirano na dionici autoputa od 7,9 kilometara pri maksimalnoj brzini od 230 km/h.

Video: Twitter

Vezane vijesti

Volkswagen se suočava sa drastičnim padom prodaje

Volkswagen (VW) grupacija je pod sve većim pritiskom u smislu prodaje, uglavnom zbog nedostatka čipova. U novembru su…

Britanci šokirani: “Sankcionisana” Lada ekološki prihvatljivija od većine modernih automobila

U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čak dvije trećine ljudi zabrinuto je zbog ekoloških problema i ugljičnog…

Koji automobili su najviše izloženi opasnosti od požara?

Prošle godine je nekoliko proizvođača automobila najavilo “masovne” servisne kampanje za svoje električne modele zbog povećanog rizika od…
Total
1
Share