Volkswagen se suočava sa drastičnim padom prodaje

Volkswagen @unsplash.com

Volkswagen (VW) grupacija je pod sve većim pritiskom u smislu prodaje, uglavnom zbog nedostatka čipova. U novembru su isporuke najvećeg svjetskog proizvođača automobila pale za čak 31,5 posto na “svega” 616.300 vozila u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kompanija, koja je uvrštena u njemački indeks dionica Dax, objavila je ovu informaciju danas, čim se potvrđuje godišnji pad prodaje od 1,7 posto, odnosno trenutno na 8,17 miliona vozila.

Do sada je Volkswagen bio u plusu u poređenju sa istim periodom 2020. godine zbog posljedica pandemije virusa korona. Na godišnjem nivou, VW i dalje teži prodaji od oko 9 miliona vozila, u odnosu na 9,3 miliona prošle godine.

Od velikih marki u sklopu grupacije, samo je Porsche uspio zadržati brojeve manje-više stabilnim, sa neznatnim minusom od 0,3 posto.

Vezane vijesti

Ogroman rast broja električnih automobila u Evropskoj uniji

Broj registrovanih novih dizel automobila u Evropskoj uniji (EU) pao je za 31 posto u prvoj polovini ove…

Kineske auto kompanije u Rusiji mijenjaju evropske i japanske proizvođače automobila

Analitičari stanja na automobilskom tržištu očekuju da će u bliskoj budućnosti, ako strane automobilske kompanije zadrže blokadu isporuke…

Studenti napravili automobil koji upija štetne gasove iz drugih vozila

Studenti sa Tehnološkog univerziteta u holandskom gradu Eindhovenu stvorili su jedan od ekološki najprihvatljivijih automobila na planeti. Koncept…
Total
6
Share