Volkswagen se suočava sa drastičnim padom prodaje

Volkswagen @unsplash.com

Volkswagen (VW) grupacija je pod sve većim pritiskom u smislu prodaje, uglavnom zbog nedostatka čipova. U novembru su isporuke najvećeg svjetskog proizvođača automobila pale za čak 31,5 posto na “svega” 616.300 vozila u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kompanija, koja je uvrštena u njemački indeks dionica Dax, objavila je ovu informaciju danas, čim se potvrđuje godišnji pad prodaje od 1,7 posto, odnosno trenutno na 8,17 miliona vozila.

Do sada je Volkswagen bio u plusu u poređenju sa istim periodom 2020. godine zbog posljedica pandemije virusa korona. Na godišnjem nivou, VW i dalje teži prodaji od oko 9 miliona vozila, u odnosu na 9,3 miliona prošle godine.

Od velikih marki u sklopu grupacije, samo je Porsche uspio zadržati brojeve manje-više stabilnim, sa neznatnim minusom od 0,3 posto.

Vezane vijesti

Italija zaplijenila impresivnu limuzinu Putinovog “omiljenog oligarha”

Italijanske vlasti zaplijenile su limuzinu na ostrvu Sardinija gdje Alisher Usmanov, ruski oligarh koji se bavi rudarstvom i…

“Golf 9” vjerovatno nikada neće biti proizveden

Krajem 2019. godine “Golf 7” je dobio svog logičnog nasljednika u obliku “Golfa 8”, koji je trenutno najnovija…

“Volkswagen” predstavio svoj prvi leteći taksi

Njemački automobilski gigant “Volkswagen” otvorio je novu liniju poslovanja – koncern razvija “V.MO”, odnosno bespilotni leteći taksi, saopšteno…
Total
6
Share