Znate li vlasnici kojih automobila najčešće krše saobraćajna pravila?

Vožnja preko 300 km/h beogradskim ulicama @Twitter

Britanski stručnjaci iz “Autoevolutiona” identifikovali su automobile čiji vlasnici najčešće krše saobraćajna pravila. Prema njihovim riječima, ovaj fenomen je vezan za marketinške kampanje nekih brendova.

Proizvođači sportskih automobila često u svojim reklamama demonstriraju mogućnosti novih modela na trkačkoj stazi. I iz tog razloga, kupci takvih automobila često ih brzo voze javnim putevima.

Opasnost za pješake

Stručnjaci su proučavali podatke o više od 400.000 saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji, a nakon detaljne analize pronašli su regularnost u agresivnoj vožnji kod vlasnika automobila određenih marki.

Ispostavilo se da vozači BMW-a, Subarua i Porschea prekoračuju ograničenje brzine i češće prelaze na crveno svjetlo semafora u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju. Skloniji su i opasnom preticanju i ignorisanju pješačkih prelaza.

“Nijemci” dominiraju

Jedan od autora studije smatra da je ovakvo ponašanje vozača dijelom povezano sa agresivnim marketinškim kampanjama ovih brendova. Subaru, BMW i Porsche često u svojim reklamama ističu superiornost svojih automobila u odnosu na druge.

Zanimljivo, Subaru se postepeno oslobađa imidža kompanije koja proizvodi sportske modele. Trenutno je japanski brend fokusiran na proizvodnju porodičnih automobila i njihovi marketinški pristupi se mijenjaju, ali kod BMW-a i Porschea to još uvijek nije slučaj.

Vezane vijesti

Samo 700 eura: Najjeftiniji dostupni električni automobil u Evropi

Na europskim tržištima pojavio se novi niskobudžetni električni automobil pod nazivom “Elaris Pio”. Vozilo je minijaturni gradski automobil…

Zašto su novi njemački automobili postali nepouzdani

Njemački automobili su decenijama poznati po svom kvalitetu i izdržljivosti. Međutim, posljednjih godina situacija se dramatično pogoršala, a…

Skoro svi “Porsche” automobili uskoro će biti električni

Njemački proizvođač sportskih i luksuznih automobila “Porsche” planira postepeno elektrificirati skoro svoju cjelokupnu ponudu automobila, te će električni…
Total
0
Share