BiH: Njemačka ulaže 1,5 milijardi eura u izgradnju četiri vjetroelektrane

Vjetroturbine @pixabay.com

Njemačka kompanija wpd GmbH izgradiće dvije vjetroelektrane u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u vrijednosti 300 miliona eura, što je prvi dio projekta vrijednog čak 1,5 milijardi eura, saopštila je u petak njemačka ambasada.

Ugovor o izgradnji vjetroparkova u mjestima Glamoč i Bosansko Grahovo ranije ove sedmice potpisali su Ivan Vukadin, premijer Kantona 10, i Andreas Chollet, direktor razvoja njemačke kompanije wpd GmbH.

Idealna mjesta za vjetroparkove

Dva vjetroparka prvi su dio većeg projekta koji će uključivati ​​i izgradnju još dvije vjetroelektrane u Livnu – vjetroelektrane koje bi proizvodile ukupno 1.000 megavata (MW) električne energije, navodi se u saopštenju.

Zapadnu Bosnu karakterišu visoki platoi, što ih čini idealnim za proizvodnju električne energije iz vjetra.

Električna energija – 20% BDP-a

S druge strane, konzorcij kineskih kompanija dogovorio je 2021. godine izgradnju vjetroelektrane snage 84 megavata (MW) po cijeni od oko 100 miliona eura u blizini Tomislavgrada, koja će biti najveća u BiH sa godišnjom proizvodnjom od 236,6 gigavata sati (GWh) električne energije.

Bosna i Hercegovina skoro svu svoju električnu energiju proizvodi iz uglja i energije hidroelektrana, ali u narednom periodu ima za cilj povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Trenutno je BiH najveći izvoznik električne energije na Zapadnom Balkanu, a udio proizvodnje električne energije predstavlja oko 20% njenog BDP-a.

Vezane vijesti

“Prevarili su nas”: Pilećeg mesa zapravo nikada nije nedostajalo!?

Ukidanje carina Evropske unije na pojedine ukrajinske proizvode dovelo je do porasta uvoza peradi od čega je uglavnom…

“OPEC+” ignorisao Bidena: Od 1. novembra znatno veće cijene goriva

“OPEC+”, kartel proizvođača nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom i proširen sa Rusijom, od novembra će dnevno izvlačiti…

Kineske banke obustavile transakcije ruskim izvoznicima robe

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, odluku da ih podrže donijele su…
Total
1
Share