Bitka za Tajvan je “bitka” za 90 posto svih proizvedenih čipova širom svijeta

Mikročip @freepik.com

U centru najnovijih političkih i ekonomskih sporova između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Tajvan je sada u mogućnosti kontrolisati obje svjetske supersile lagano stičući globalni monopol u industriji čipova, jedne od najvažnijih komponenti modernog svijeta.

Proizvodnjom od čak 92% svjetskih čipova i poluprovodnika, Tajvan je postao nezamjenjiv i za Kinu i za SAD, supersile čije su ekonomije sada potpuno zavisne od ovih proizvoda.

Sve se na kraju “svodi samo na novac”

Tajvan trenutno dominira ključnim sektorom takozvanih “10-nanometarskih” mikročipova, koji se smatraju neophodnim u trenutnoj trci u naoružanju između SAD-a i Kine. Ti čipovi sadrže milijarde elektronskih komponenti “u prostoru” veličine nekoliko milimetara.

Ako bi Kina vojno izvršila invaziju na Tajvan i stekla kontrolu nad fabrikama čipova u ovoj državi, američka vojna moć bi bila direktno ugrožena.

“Zaštita” Tajvana

“Ako potencijalni protivnik pretekne SAD u pogledu poluvodiča ili naglo prekine pristup SAD-u takvim čipovima, mogao bi steći odlučujuću prednost u bilo kojoj vojnoj oblasti”, navodi se u izvještaju “Komisije za nacionalnu sigurnostameričkom Kongresu iz marta 2021. u oblasti “vještačke inteligencije“.

Istovremeno, Kina bi mnogo vojno oslabila ako bi izgubila pristup tajvanskim dragocjenim čipovima. Konkretno, u slučaju kineske vojne invazije, nema garancije da će Peking moći netaknuto osvojiti fabrike poluprovodnika na Tajvanu. Uništenje ovih fabrika bi ozbiljno uticalo na kinesku ekonomiju, koja takođe u potpunosti zavisi od tajvanskih čipova.

Razbijanje monopola

Pod ovim okolnostima, i SAD i Kina pokušavaju da razbiju ovaj monopol. Washington je uvjerio glavnu tajvansku kompaniju za proizvodnju čipova da otvori fabriku poluprovodnika u Sjedinjenim Američkim Državama, a američka vlada je spremna potrošiti milijarde dolara na razvoj vlastite industrije čipova.

Prije nekoliko mjeseci, jedan vladin savjetnik rekao je delegatima Komunističke partije Kine da Pekingu treba najmanje 30 godina kako bi postao “vrhunski proizvođač” čipova.

Dakle, fabrike poluprovodnika osiguravaju da Tajvan formira pravi “silikonski štit” koji obeshrabruje svaki plan invazije kineske vojske, ali je s druge strane izvor stalne napetosti između Kine i SAD.

Vezane vijesti

Manje zagađenje zraka: Sarajevo će se grijati na geotermalnu energiju

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, biće uspostavljen sistem daljinskog grijanja sa geotermalnim resursima kako bi se…

Azerbejdžanski gas spašava Zapadni Balkan, BiH dobija novi izvor snabdijevanja

Puštanje u rad “Jadranskog-jonskog gasovoda” omogućiće Azerbejdžanu da snabdijeva gasom tri balkanske zemlje, kazao je danas predsjednik Azerbejdžana…

Rusi nastavljaju “bitku za šećer”: Novi video “borbe” iz supermarketa

Već nekoliko dana vlada velika nestašica šećera i drugih proizvoda u Rusiji. Police sa određenom robom često su…
Total
1
Share