Bosanci umjesto Njemačke odabrali Italiju

Rim, Italija @unsplash.com

Italija je pretekla Njemačku i postala država u koju se izvozilo najviše roba iz Bosne i Hercegovine tokom 2021. godine.

Kako navode iz italijanske ambasade u Sarajevu, izvoz iz BiH u Italiju dostigao je vrijednost od 1 milijardu i 329,6 miliona eura, naspram 1 milijarde i 312,3 miliona eura u Njemačku, što su zvanični podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

Ukupna razmjena između Italije i Bosne i Hercegovine tokom 2021. godine iznosila je 2 milijarde i 151,9 miliona eura, pri čemu se Italija sa trećeg pomjerila na drugo mjesto među najznačajnijim trgovinskim partnerima BiH.

Čvrsti ekonomski odnosi

“Posebno pozdravljamo ove podatke koji potvrđuju rastuću dinamiku našeg ekonomskog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom“, izjavio je ambasador Italije u BiH, Marco Di Ruzza.

Važnost i čvrstina naših ekonomskih odnosa osvjedočena je prisustvom velike mreže italijanskih kompanija na tržištu BiH, koje su dobro integrisane i aktivne u različitim proizvodnim sektorima”, zaključio je italijanski ambasador u BiH.

Vezane vijesti

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počela je sa radom

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi, smještena u portugalskoj regiji Alqueva, na jezeru brane, počela je u ponedjeljak…

“Šlag na tortu”: Dr. Oetker prestao sa radom u Rusiji

Njemački prehrambeni gigant, Dr. Oetker, saopštio je da potpuno gasi proizvodnju u Rusiji, prenosi “TASS”. Proizvođač je u…

Ispod 90 dolara: Cijene nafte i dalje padaju zbog straha od globalne recesije

Cijena nafte dodatno je pala u utorak, pošto su sumorni ekonomski podaci glavnog kupca sirove nafte – Kine…
Total
1
Share