Bosanci umjesto Njemačke odabrali Italiju

Rim, Italija @unsplash.com

Italija je pretekla Njemačku i postala država u koju se izvozilo najviše roba iz Bosne i Hercegovine tokom 2021. godine.

Kako navode iz italijanske ambasade u Sarajevu, izvoz iz BiH u Italiju dostigao je vrijednost od 1 milijardu i 329,6 miliona eura, naspram 1 milijarde i 312,3 miliona eura u Njemačku, što su zvanični podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

Ukupna razmjena između Italije i Bosne i Hercegovine tokom 2021. godine iznosila je 2 milijarde i 151,9 miliona eura, pri čemu se Italija sa trećeg pomjerila na drugo mjesto među najznačajnijim trgovinskim partnerima BiH.

Čvrsti ekonomski odnosi

“Posebno pozdravljamo ove podatke koji potvrđuju rastuću dinamiku našeg ekonomskog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom“, izjavio je ambasador Italije u BiH, Marco Di Ruzza.

Važnost i čvrstina naših ekonomskih odnosa osvjedočena je prisustvom velike mreže italijanskih kompanija na tržištu BiH, koje su dobro integrisane i aktivne u različitim proizvodnim sektorima”, zaključio je italijanski ambasador u BiH.

Vezane vijesti

Ima 90 godina, radi u McDonald’su i ne želi u penziju

Jedna stanovnica Japana, koja ima 90 godina, nastavlja i dalje da radi u McDonald’s restoranu ne razmišljajući uopšte…

Neto dobit banaka u Federaciji BiH pala za skoro 10 posto

Neto dobit bankarskog sektora u Federaciji BiH pala je u prva tri mjeseca 2022. godine na 71,7 miliona…

Luksuzni parfemi nestaju iz ruskih prodavnica

Luksuzni parfemi počeli su da nestaju iz ruskih prodavnica, a neki od popularnih svjetskih brendova više nisu dostupni…
Total
0
Share