Bosanski Petrovac: Nijemci grade najveću solarnu elektranu na Balkanu

Solarna elektrana @freepik.com

“Promondis Energy”, kompanija koja proizvodi velike fotonaponske sisteme, objavila je ulaganje od 45 miliona eura u izgradnju solarnog parka veličine 88,5 megavata (MW) u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Njemačka kompanija u ponedjeljak je podnijela zahtjev za izdavanje urbanističke dozvole za projekat koji je započeo još 2019. godine i trebao bi se nalaziti na području Bosanskog Petrovca.

Investitor očekuje početak radova na proljeće 2022. godine, a završetak projekta 2024. godine, uz napomenu da će to biti najveći solarni park na zapadnom Balkanu.

Uprkos Xijevom obećanju, Kina nastavlja finansirati elektrane na ugalj u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina, koja proizvodi oko 70% svoje električne energije iz elektrana na ugalj, želi smanjiti “prljavu” i okrenuti se “zelenoj proizvodnji“, s ciljem potpunog zaustavljanja proizvodnje električne energije iz uglja do 2050. godine.

Vezane vijesti

Kazna za američki “7-Eleven” jer je Tajvan nazvao “državom”

Kineske vlasti kaznile su bez upozorenja američki lanac supermarketa “7-Eleven” jer je na njihovoj internet stranici navedeno da…

Bosanci umjesto Njemačke odabrali Italiju

Italija je pretekla Njemačku i postala država u koju se izvozilo najviše roba iz Bosne i Hercegovine tokom…

Pandemija oborila cijene nafte zbog otkazivanja letova širom svijeta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon što su avioprevoznici otkazali na hiljade letova za Sjedinjene Američke Države…
Total
1
Share