Bosanski Petrovac: Nijemci grade najveću solarnu elektranu na Balkanu

Solarna elektrana @freepik.com

“Promondis Energy”, kompanija koja proizvodi velike fotonaponske sisteme, objavila je ulaganje od 45 miliona eura u izgradnju solarnog parka veličine 88,5 megavata (MW) u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Njemačka kompanija u ponedjeljak je podnijela zahtjev za izdavanje urbanističke dozvole za projekat koji je započeo još 2019. godine i trebao bi se nalaziti na području Bosanskog Petrovca.

Investitor očekuje početak radova na proljeće 2022. godine, a završetak projekta 2024. godine, uz napomenu da će to biti najveći solarni park na zapadnom Balkanu.

Uprkos Xijevom obećanju, Kina nastavlja finansirati elektrane na ugalj u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina, koja proizvodi oko 70% svoje električne energije iz elektrana na ugalj, želi smanjiti “prljavu” i okrenuti se “zelenoj proizvodnji“, s ciljem potpunog zaustavljanja proizvodnje električne energije iz uglja do 2050. godine.

Vezane vijesti

“HTEC” kupio sarajevski “Mistral Technologies”: Najveća tehnološka kompanija u BiH

HTEC grupa, globalna kompanija za konsalting, softverski inženjering i razvoj digitalnih proizvoda sa sjedištem u San Franciscu, objavila…

Poznati telekom operater otpušta sve nevakcinisane radnike

Koliko je situacija sa pandemijom virusa korona postala sastavni dio naših života, ali i posla koji svakodnevno obavljamo,…

Njemačka ekonomija očekuje “srčani udar” bez gasa iz Rusije

U slučaju potpunog embarga na gas iz Rusije, njemačka ekonomija može očekivati ​​“srčani udar”, kazao je za “ZDF”…
Total
1
Share