Bosna i Hercegovina druga u Evropi po brzini obnavljanja avionskog saobraćaja u 2021. godini

Uzlijetanje putničkog aviona @unsplash.com

Bosna i Hercegovina (BiH) je zauzela visoko 2. mjesto među evropskim zemljama po obnavljanju avionskog saobraćaja u 2021. godini.

Na prvom mjestu se nalazi Albanija, dok su u TOP 5 još i Armenija na trećem mjestu, Ukrajina na četvrtom, te Grčka na petom mjestu.

Navedena lista se formirala na osnovu zabilježenog minimalnog pada avio saobraćaja u 2021. godini u poređenju sa predpandemijskom 2019. godinom, navodi se u podacima “Evropske organizacije za sigurnost vazdušnosg saobraćaja” (Eurocontrol).

Jugoistočna Evropa “rekorder”

U procentualnim iznosima Bosna i Hercegovina je na drugoj poziciji ove liste “izgubila” 20% svog “predpandemijskog” avio saobraćaja, dok je Albanija izgubila svega 8% na prvoj poziciji. Armenija na trećem mjestu je na 22% manje avio saobraćaja, Ukrajina na 26%, a Grčka na 27%.

Iz navedenih podataka jasno je vidljivo da su najmanje pogođene zemlje upravo one koje se nalaze na jugoistoku Evrope, navode analitičari “Eurocontrola“.

Britanci, Finci i Irci

U jeku protekle ljetne sezone, neke zemlje iz ovog regiona su bile veoma blizu nivoa iz 2019. godine, posebno Grčka, koja je u augustu imala nivo letova od 94% prije izbijanja pandemije.

Najviše pogođene zemlje u 2021. godini su bile Velika Britanija, Finska i Irska, koje su zabilježile smanjenje avio saobraćaja za čak 62% u odnosu na “sretna vremena” iz 2019.godine.

Komentariši
Vezane vijesti

Google u Rusiji kažnjen sa čak 7 milijardi rubalja, slično očekuje i Facebook

Sud u Moskvi kaznio je Google novčanom kaznom bez presedana, zbog toga što ova kompanija više puta nije…

A trebinjski se “gradi”: Aerodrom Banjaluka teško da može opstati

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja u Vladi bh. entiteta Republike Srpske (RS), kazao je danas da u trenutnoj organizaciji…

Država želi smanjiti potrošnju mesa: “Jedite više povrća”

Nova “Klimatska strategija za poljoprivredu i hranu 2050” trebalo bi da bude predstavljena švicarskoj javnosti početkom septembra. Poznati…
Total
0
Share