Bosna i Hercegovina druga u Evropi po brzini obnavljanja avionskog saobraćaja u 2021. godini

Uzlijetanje putničkog aviona @unsplash.com

Bosna i Hercegovina (BiH) je zauzela visoko 2. mjesto među evropskim zemljama po obnavljanju avionskog saobraćaja u 2021. godini.

Na prvom mjestu se nalazi Albanija, dok su u TOP 5 još i Armenija na trećem mjestu, Ukrajina na četvrtom, te Grčka na petom mjestu.

Navedena lista se formirala na osnovu zabilježenog minimalnog pada avio saobraćaja u 2021. godini u poređenju sa predpandemijskom 2019. godinom, navodi se u podacima “Evropske organizacije za sigurnost vazdušnosg saobraćaja” (Eurocontrol).

Jugoistočna Evropa “rekorder”

U procentualnim iznosima Bosna i Hercegovina je na drugoj poziciji ove liste “izgubila” 20% svog “predpandemijskog” avio saobraćaja, dok je Albanija izgubila svega 8% na prvoj poziciji. Armenija na trećem mjestu je na 22% manje avio saobraćaja, Ukrajina na 26%, a Grčka na 27%.

Iz navedenih podataka jasno je vidljivo da su najmanje pogođene zemlje upravo one koje se nalaze na jugoistoku Evrope, navode analitičari “Eurocontrola“.

Britanci, Finci i Irci

U jeku protekle ljetne sezone, neke zemlje iz ovog regiona su bile veoma blizu nivoa iz 2019. godine, posebno Grčka, koja je u augustu imala nivo letova od 94% prije izbijanja pandemije.

Najviše pogođene zemlje u 2021. godini su bile Velika Britanija, Finska i Irska, koje su zabilježile smanjenje avio saobraćaja za čak 62% u odnosu na “sretna vremena” iz 2019.godine.

Vezane vijesti

Kineske banke obustavile transakcije ruskim izvoznicima robe

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, odluku da ih podrže donijele su…

Austrijski kancelar prijeti da će od “Gazproma” uzeti skladište plina u Salzburgu

Austrijski kancelar Karl Nehammer zaprijetio je danas da će “Gazpromu” oduzeti podzemno skladište “Haidach” ako se ne napuni…

Novogodišnji praznici u BiH: Veliki porast broja turista iz Turske

Adis Mušinović, direktor ski centara Bjelašnica i Igman, rekao je u izjavi nakon posjete turskih novinara da je…
Total
20
Share