Bosna i Hercegovina druga u Evropi po brzini obnavljanja avionskog saobraćaja u 2021. godini

Uzlijetanje putničkog aviona @unsplash.com

Bosna i Hercegovina (BiH) je zauzela visoko 2. mjesto među evropskim zemljama po obnavljanju avionskog saobraćaja u 2021. godini.

Na prvom mjestu se nalazi Albanija, dok su u TOP 5 još i Armenija na trećem mjestu, Ukrajina na četvrtom, te Grčka na petom mjestu.

Navedena lista se formirala na osnovu zabilježenog minimalnog pada avio saobraćaja u 2021. godini u poređenju sa predpandemijskom 2019. godinom, navodi se u podacima “Evropske organizacije za sigurnost vazdušnosg saobraćaja” (Eurocontrol).

Jugoistočna Evropa “rekorder”

U procentualnim iznosima Bosna i Hercegovina je na drugoj poziciji ove liste “izgubila” 20% svog “predpandemijskog” avio saobraćaja, dok je Albanija izgubila svega 8% na prvoj poziciji. Armenija na trećem mjestu je na 22% manje avio saobraćaja, Ukrajina na 26%, a Grčka na 27%.

Iz navedenih podataka jasno je vidljivo da su najmanje pogođene zemlje upravo one koje se nalaze na jugoistoku Evrope, navode analitičari “Eurocontrola“.

Britanci, Finci i Irci

U jeku protekle ljetne sezone, neke zemlje iz ovog regiona su bile veoma blizu nivoa iz 2019. godine, posebno Grčka, koja je u augustu imala nivo letova od 94% prije izbijanja pandemije.

Najviše pogođene zemlje u 2021. godini su bile Velika Britanija, Finska i Irska, koje su zabilježile smanjenje avio saobraćaja za čak 62% u odnosu na “sretna vremena” iz 2019.godine.

Vezane vijesti

“m:tel” povećao dobit za čak 36 posto

Bosanskohercegovački telekom i mobilni operater “m:tel” u prvoj polovini 2022. godine ostvario je dobit od 39,7 miliona KM.…

Stan od 7 kvadrata se prodaje za 120.000 maraka

U gradu koji se smatra jednim od najskupljih na svijetu, jedan se “mikro stan” prodaje na aukciji za…

“Hering” nam pokazuje autoput kojim se nećemo voziti još 4 godine

Koliko je u Bosni i Hercegovini kompleksna izggradnja autoputa na Koridoru 5c možda najbolje prikazuje video kompanije “Hering”…
Total
20
Share