Čajem žele platiti kupljenu naftu

Berba čaja @unsplash.com

U protekle četiri godine Šri Lanka je Iranu za kupljenu naftu morala isplatiti 251 milion dolara. S obzirom na to da ta zemlja praktično nema novca za otplatu duga, vlada je odlučila da Iranu svakog mjeseca šalje pošiljke čaja. Cijena svake mjesečne isporuke je 5 miliona dolara.

Šri Lanka takođe treba da otplati spoljne dugove 2022. godine, koji će u međuvremenu porasti na 4,5 milijardi dolara, od kojih će 500 miliona dolara morati da se isplati u januaru 2022. godine u vidu papira od vrijednosti. Istovremeno, do novembra 2021. godine zlatne i devizne rezerve zemlje su se smanjile i sada iznose 1,6 milijardi dolara.

Šri Lanka je jedan od najvećih proizvođača čaja na svijetu. U 2020. godini zemlja je od ovog izvoza zaradila 1,24 milijarde dolara.

Krajem maja objavljeno je da bi zbog suše i izbijanja Covid-19 na sjeveroistoku Indije cijene crnog čaja u svijetu mogle ponovo porasti. Rusija je najveći svjetski uvoznik. Nakon Indije, cijene bi mogle porasti u Keniji i Šri Lanki.

Vezane vijesti

Očajna i nesposobna Vlada RS želi prodavati obveznice građanima

Nakon što bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) ovog mjeseca dospijeva na naplatu najveća rata vanjskog duga od 330…

Oligarh u pismu svojim radnicima optužio Rusiju za agresiju na Ukrajinu

Ruski oligarh Vladimir Lisin kazao je svojim zaposlenicima u čeličani “NLMK” da je gubitak života u Ukrajini rezultat…

Bosna i Hercegovina druga u Evropi po brzini obnavljanja avionskog saobraćaja u 2021. godini

Bosna i Hercegovina (BiH) je zauzela visoko 2. mjesto među evropskim zemljama po obnavljanju avionskog saobraćaja u 2021.…
Total
0
Share