Čajem žele platiti kupljenu naftu

Berba čaja @unsplash.com

U protekle četiri godine Šri Lanka je Iranu za kupljenu naftu morala isplatiti 251 milion dolara. S obzirom na to da ta zemlja praktično nema novca za otplatu duga, vlada je odlučila da Iranu svakog mjeseca šalje pošiljke čaja. Cijena svake mjesečne isporuke je 5 miliona dolara.

Šri Lanka takođe treba da otplati spoljne dugove 2022. godine, koji će u međuvremenu porasti na 4,5 milijardi dolara, od kojih će 500 miliona dolara morati da se isplati u januaru 2022. godine u vidu papira od vrijednosti. Istovremeno, do novembra 2021. godine zlatne i devizne rezerve zemlje su se smanjile i sada iznose 1,6 milijardi dolara.

Šri Lanka je jedan od najvećih proizvođača čaja na svijetu. U 2020. godini zemlja je od ovog izvoza zaradila 1,24 milijarde dolara.

Krajem maja objavljeno je da bi zbog suše i izbijanja Covid-19 na sjeveroistoku Indije cijene crnog čaja u svijetu mogle ponovo porasti. Rusija je najveći svjetski uvoznik. Nakon Indije, cijene bi mogle porasti u Keniji i Šri Lanki.

Vezane vijesti

Cijena nafte i dalje pada, Ujedinjeni Arapski Emirati “ublažavaju” sankcije

Cijene nafte su u petak ponovo pale i na ivici su najvećeg sedmičnog pada još od novembra, nakon…

Proizvođač dronova “Bayraktar” ismijao rusko “moćno lasersko oružje”

Selcuk Bayraktar, koji sa svojim bratom Halukom vodi istanbulsku kompaniju “Baykar”, kaže da je upotreba dronova u ukrajinskom…

Supermarketi moraju donirati hranu dva dana prije isteka roka

Veliki lanci supermarketa biti će primorani da doniraju hranu najmanje 48 sati prije isteka roka. Ova mjera stupa…
Total
0
Share