Čajem žele platiti kupljenu naftu

Berba čaja @unsplash.com

U protekle četiri godine Šri Lanka je Iranu za kupljenu naftu morala isplatiti 251 milion dolara. S obzirom na to da ta zemlja praktično nema novca za otplatu duga, vlada je odlučila da Iranu svakog mjeseca šalje pošiljke čaja. Cijena svake mjesečne isporuke je 5 miliona dolara.

Šri Lanka takođe treba da otplati spoljne dugove 2022. godine, koji će u međuvremenu porasti na 4,5 milijardi dolara, od kojih će 500 miliona dolara morati da se isplati u januaru 2022. godine u vidu papira od vrijednosti. Istovremeno, do novembra 2021. godine zlatne i devizne rezerve zemlje su se smanjile i sada iznose 1,6 milijardi dolara.

Šri Lanka je jedan od najvećih proizvođača čaja na svijetu. U 2020. godini zemlja je od ovog izvoza zaradila 1,24 milijarde dolara.

Krajem maja objavljeno je da bi zbog suše i izbijanja Covid-19 na sjeveroistoku Indije cijene crnog čaja u svijetu mogle ponovo porasti. Rusija je najveći svjetski uvoznik. Nakon Indije, cijene bi mogle porasti u Keniji i Šri Lanki.

Vezane vijesti

Rusija pokušava prodati svoju naftu Aziji po cijenama znatno ispod tržišnih

Rusija je u pregovorima sa nekoliko azijskih zemalja o sklapanju dugoročnih ugovora o snabdijevanju naftom uz velike popuste,…

Elektroprivreda BiH gradi solarnu elektranu u Brezi

Elektroprivreda BiH raspisala je tender za izgradnju solarne elektrane “Gornja Breza” snage 15 MW, saopšteno je iz kompanije.…

Porezni prihodi Federacije BiH za 10 mjeseci veći za 8 posto

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) saopštila je da je u prvih deset mjeseci 2021. godine naplatila…
Total
0
Share