Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Kreditni aranžman OPEC fonda u BiH @danas.ba/ilustracija

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom svijeta na 178. sjednici Upravnog odbora te organizacije koja je održana jučer.

Od ukupno 10 OPEC-ovih projekata, u isto toliko država širom svijeta, našla se i Bosna i Hercegovina, u okviru finansiranja projekata javnog sektora, a riječ je o podršci projektu izgradnje Koridora 5c kroz ovu državu, odnosno jedne od dionica autoputa.

Naime, Bosni i Hercegovini je odobren kredit od 25 miliona eura za izgradnju autoputa na Koridoru 5c, na dionici Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), za “poboljšanje putnih veza za oko 150.000 ljudi u gradu Zenici, najvažnijem rudarskom centru u zemlji i proizvodnju čelika”.

Iz OPEC-a navode da će se ovim kreditom finansirati dionica autoputa u dužini od 17,6 km, uključujući kompletnu saobraćajnicu, tunele i vijadukte.

“Koridor 5c poboljšat će povezanost Bosne i Hercegovine sa susjedima i regijom zapadnog Balkana. Očekuje se da će skraćeno vrijeme putovanja podstaći trgovinu i turizam, te ojačati lokalnu ekonomiju“, poručuju iz OPEC-a.

Vezane vijesti

Svjetske cijene žitarica padaju zbog prognoza dobre žetve

Svjetske cijene žitarica počele su opadati nakon preliminarnih prognoza žetve, koje su se pokazale prilično pozitivnim, kazao je…

Ruske vlasti dozvolile Ukrajincima da ne vraćaju dugove po kreditima

Rusi nastavljaju sa praksom mijenjanja tabli i putokaza, pa su tako danas na ulazu u južni ukrajinski grad…

Tamo gdje političari brinu o svojim građanima niže su cijene goriva

Građani susjedne države ponovo su dočekali niže cijene goriva na benzinskim pumpama. Tako je nakon intervencije Vlade Hrvatske…
Total
1
Share