Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Kreditni aranžman OPEC fonda u BiH @danas.ba/ilustracija

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom svijeta na 178. sjednici Upravnog odbora te organizacije koja je održana jučer.

Od ukupno 10 OPEC-ovih projekata, u isto toliko država širom svijeta, našla se i Bosna i Hercegovina, u okviru finansiranja projekata javnog sektora, a riječ je o podršci projektu izgradnje Koridora 5c kroz ovu državu, odnosno jedne od dionica autoputa.

Naime, Bosni i Hercegovini je odobren kredit od 25 miliona eura za izgradnju autoputa na Koridoru 5c, na dionici Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), za “poboljšanje putnih veza za oko 150.000 ljudi u gradu Zenici, najvažnijem rudarskom centru u zemlji i proizvodnju čelika”.

Iz OPEC-a navode da će se ovim kreditom finansirati dionica autoputa u dužini od 17,6 km, uključujući kompletnu saobraćajnicu, tunele i vijadukte.

“Koridor 5c poboljšat će povezanost Bosne i Hercegovine sa susjedima i regijom zapadnog Balkana. Očekuje se da će skraćeno vrijeme putovanja podstaći trgovinu i turizam, te ojačati lokalnu ekonomiju“, poručuju iz OPEC-a.

Vezane vijesti

Rusija: Prodavnice elektronike odbijaju prodavati robu na rate ili kredit

Velike ruske prodavnice elektronike počele su odbijati prodavati proizvode na rate, a neke su čak prestale da vrše…

Putin se hvali: Rusija ima “rekordnu žetvu” i može zamijeniti ukrajinske zalihe žita

U programskom članku pod naslovom “Rusija i Afrika: Udruživanje snaga za mir, napredak i uspješnu budućnost”, šef države…

Znate li kolike penzije trenutno primaju Nijemci

Prosječna mjesečna penzija u Istočnoj Njemačkoj i dalje je oko 200 eura niža od one u Zapadnoj, navodi…
Total
0
Share