Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Kreditni aranžman OPEC fonda u BiH @danas.ba/ilustracija

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom svijeta na 178. sjednici Upravnog odbora te organizacije koja je održana jučer.

Od ukupno 10 OPEC-ovih projekata, u isto toliko država širom svijeta, našla se i Bosna i Hercegovina, u okviru finansiranja projekata javnog sektora, a riječ je o podršci projektu izgradnje Koridora 5c kroz ovu državu, odnosno jedne od dionica autoputa.

Naime, Bosni i Hercegovini je odobren kredit od 25 miliona eura za izgradnju autoputa na Koridoru 5c, na dionici Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), za “poboljšanje putnih veza za oko 150.000 ljudi u gradu Zenici, najvažnijem rudarskom centru u zemlji i proizvodnju čelika”.

Iz OPEC-a navode da će se ovim kreditom finansirati dionica autoputa u dužini od 17,6 km, uključujući kompletnu saobraćajnicu, tunele i vijadukte.

“Koridor 5c poboljšat će povezanost Bosne i Hercegovine sa susjedima i regijom zapadnog Balkana. Očekuje se da će skraćeno vrijeme putovanja podstaći trgovinu i turizam, te ojačati lokalnu ekonomiju“, poručuju iz OPEC-a.

Vezane vijesti

Rusija ima “krvarenje milionera” zbog Putinovog režima

Očekuje se da će više od 15.000 milionera napustiti Rusiju ove godine, čime bogati građani sve više okreću…

Skoro 3.000 McDonald’s restorana ostalo bez pomfrita

U pandemiji virusa korona nijedna riječ nije bila toliko korištena kao “odricanje”. Upravo ta riječ ovih dana u…

Država će svim građanima platiti račune za gas za mjesec decembar

Njemačka država će platiti decembarske račune za gas za sva domaćinstva i sva mala i srednja preduzeća, što…
Total
1
Share