Čak i OPEC kreditno finansira izgradnju autoputa kroz BiH

Kreditni aranžman OPEC fonda u BiH @danas.ba/ilustracija

Fond OPEC-a za međunarodni razvoj (OPEC fond) odobrio je 352 miliona američkih dolara za operacije održivog razvoja širom svijeta na 178. sjednici Upravnog odbora te organizacije koja je održana jučer.

Od ukupno 10 OPEC-ovih projekata, u isto toliko država širom svijeta, našla se i Bosna i Hercegovina, u okviru finansiranja projekata javnog sektora, a riječ je o podršci projektu izgradnje Koridora 5c kroz ovu državu, odnosno jedne od dionica autoputa.

Naime, Bosni i Hercegovini je odobren kredit od 25 miliona eura za izgradnju autoputa na Koridoru 5c, na dionici Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), za “poboljšanje putnih veza za oko 150.000 ljudi u gradu Zenici, najvažnijem rudarskom centru u zemlji i proizvodnju čelika”.

Iz OPEC-a navode da će se ovim kreditom finansirati dionica autoputa u dužini od 17,6 km, uključujući kompletnu saobraćajnicu, tunele i vijadukte.

“Koridor 5c poboljšat će povezanost Bosne i Hercegovine sa susjedima i regijom zapadnog Balkana. Očekuje se da će skraćeno vrijeme putovanja podstaći trgovinu i turizam, te ojačati lokalnu ekonomiju“, poručuju iz OPEC-a.

Vezane vijesti

UN objavile tačan datum početka izvoza žitarica iz Ukrajine

Prvi brod sa ukrajinskim žitom mogao bi napustiti domaće luke u petak, 29. jula, kazao je Martin Griffiths,…

Vlasnik šokiran: Račun od milion eura za struju u fabrici paradajza

Vlasnik fabrike konzervi u blizini južne italijanske luke Salerno dobio je nevjerovatan račun za struju od milion eura,…

Johnson se zalaže da Rusija bude odsječena od SWIFT-a

Britanski premijer Boris Johnson “veoma snažno” zagovara da Rusija bude odsječena od međunarodnog platnog sistema SWIFT, prenosi “Financial…
Total
1
Share