Cijena kafe na najvišem nivou u posljednjih 10 godina

Plodovi stabla kafe @freepik.com

Prošla godina bila je teška za brazilsku žetvu kafe, jer su cijene naglo porasle nakon suše i naknadnog mraza koji je uništio i do 20 posto stabala, utičući na buduću proizvodnju.

U tom kontekstu, stručnjaci koji rade za velike trgovačke kompanije posjetili su brazilsku državu Minas Gerais, centar proizvodnje kafe u Brazilu, kako bi se uvjerili u izglede za žetvu 2022., i to u vrijeme kada se cijene približavaju svom najvišem nivou u 10 godina, prenosi “Reuters”.

“Kiše, koje su došle nakon mraza i suše, uticale su na dobro cvjetanje, ali sada moramo da vidimo koliko će se tog cvijeća pretvoriti u plod kafe“, kaže Ryan Delany, glavni analitičar u američkoj kompanjii “Coffee Trading Academy LLC”.

Na ICE berzi, narudžbe za “arabica” kafu ove godine su porasle za više od 90%, što je navelo proizvođače u Brazilu, Kolumbiji i drugim zemljama da se izjasne da su “u nemogućnosti ispunjavanja ugovornih obaveza“, a sve kako bi pokušali preprodati kafu po sadašnjim, višim cijenama.

Manja proizvodnja “arabica” kafe

Pojedini analitičari smatraju da će ovogodišnja proizvodnja “arabica” kafe biti oko 36 miliona vrećica, što je jedna od najnižih prognoza na tržištu.

Pojedina stabla kafe pogođena su sušom i mrazom, tako da će ukupna proizvodnja kafe u Brazilu (uključujući i jeftiniju sortu “robuste“) biti oko 55 miliona vrećica, što je znatno ispod rekordne proizvodnje od 70 miliona vrećica iz 2020. godine.

Vezane vijesti

Mladi bračni par iz Mostara oživljava gotovo izumrli zanat

Ovaj zanat je gotovo pa izumro u gradu na Neretvi, jer je poznato da se ovim zanatom trenutno…

Njemačka ekonomija očekuje “srčani udar” bez gasa iz Rusije

U slučaju potpunog embarga na gas iz Rusije, njemačka ekonomija može očekivati ​​“srčani udar”, kazao je za “ZDF”…

Nikada u BiH nije bio problem u prikupljanju poreza, već u njegovoj raspodjeli

Posljednjih dana nekoliko naših sportista ostvarilo je ogromne uspjehe, a najveći od svih sigurno je uspjeh Lane Pudar…
Total
1
Share