Cijena kafe na najvišem nivou u posljednjih 10 godina

Plodovi stabla kafe @freepik.com

Prošla godina bila je teška za brazilsku žetvu kafe, jer su cijene naglo porasle nakon suše i naknadnog mraza koji je uništio i do 20 posto stabala, utičući na buduću proizvodnju.

U tom kontekstu, stručnjaci koji rade za velike trgovačke kompanije posjetili su brazilsku državu Minas Gerais, centar proizvodnje kafe u Brazilu, kako bi se uvjerili u izglede za žetvu 2022., i to u vrijeme kada se cijene približavaju svom najvišem nivou u 10 godina, prenosi “Reuters”.

“Kiše, koje su došle nakon mraza i suše, uticale su na dobro cvjetanje, ali sada moramo da vidimo koliko će se tog cvijeća pretvoriti u plod kafe“, kaže Ryan Delany, glavni analitičar u američkoj kompanjii “Coffee Trading Academy LLC”.

Na ICE berzi, narudžbe za “arabica” kafu ove godine su porasle za više od 90%, što je navelo proizvođače u Brazilu, Kolumbiji i drugim zemljama da se izjasne da su “u nemogućnosti ispunjavanja ugovornih obaveza“, a sve kako bi pokušali preprodati kafu po sadašnjim, višim cijenama.

Manja proizvodnja “arabica” kafe

Pojedini analitičari smatraju da će ovogodišnja proizvodnja “arabica” kafe biti oko 36 miliona vrećica, što je jedna od najnižih prognoza na tržištu.

Pojedina stabla kafe pogođena su sušom i mrazom, tako da će ukupna proizvodnja kafe u Brazilu (uključujući i jeftiniju sortu “robuste“) biti oko 55 miliona vrećica, što je znatno ispod rekordne proizvodnje od 70 miliona vrećica iz 2020. godine.

Vezane vijesti

Zbog sankcija zaustavljena izgradnja više od 300 brodova

U Rusiji je trenutno u izgradnji više od 300 brodova, ali oni ne mogu biti završeni zbog sankcija…

“Bloomberg”: Rusija će ove godine zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje energenata

Uprkos sankcijama Rusiji, Moskva bi 2022. godine mogla zaraditi 321 milijardu dolara od prodaje nafte i gasa, što…

Njemačkoj su potrebne hiljade vozača. Znate li kolike su plate?

Njemačka doživljava akutni nedostatak vozača javnog prevoza. Skoro polovina transportnih kompanija u zemlji je 2022. godine privremeno ograničila…
Total
0
Share