Cijena kafe na najvišem nivou u posljednjih 10 godina

Plodovi stabla kafe @freepik.com

Prošla godina bila je teška za brazilsku žetvu kafe, jer su cijene naglo porasle nakon suše i naknadnog mraza koji je uništio i do 20 posto stabala, utičući na buduću proizvodnju.

U tom kontekstu, stručnjaci koji rade za velike trgovačke kompanije posjetili su brazilsku državu Minas Gerais, centar proizvodnje kafe u Brazilu, kako bi se uvjerili u izglede za žetvu 2022., i to u vrijeme kada se cijene približavaju svom najvišem nivou u 10 godina, prenosi “Reuters”.

“Kiše, koje su došle nakon mraza i suše, uticale su na dobro cvjetanje, ali sada moramo da vidimo koliko će se tog cvijeća pretvoriti u plod kafe“, kaže Ryan Delany, glavni analitičar u američkoj kompanjii “Coffee Trading Academy LLC”.

Na ICE berzi, narudžbe za “arabica” kafu ove godine su porasle za više od 90%, što je navelo proizvođače u Brazilu, Kolumbiji i drugim zemljama da se izjasne da su “u nemogućnosti ispunjavanja ugovornih obaveza“, a sve kako bi pokušali preprodati kafu po sadašnjim, višim cijenama.

Manja proizvodnja “arabica” kafe

Pojedini analitičari smatraju da će ovogodišnja proizvodnja “arabica” kafe biti oko 36 miliona vrećica, što je jedna od najnižih prognoza na tržištu.

Pojedina stabla kafe pogođena su sušom i mrazom, tako da će ukupna proizvodnja kafe u Brazilu (uključujući i jeftiniju sortu “robuste“) biti oko 55 miliona vrećica, što je znatno ispod rekordne proizvodnje od 70 miliona vrećica iz 2020. godine.

Vezane vijesti

U Rumuniji se prevrnuo voz sa ukrajinskim žitom

U rumunskom okrugu Jaši u srijedu popodne, voz koji je navodno prevozio ukrajinsko žito iskočio je iz šina,…

“Sjeverni tok 2”, u vlasništvu “Gazproma”, namjerava proglasiti bankrot

“Nord Stream 2 AG”, kompanija koja je izgradila ruski gasovod “Sjeverni tok 2” prema Njemačkoj, zaobilazeći pri tome…

“Forbes” izračunao vrijednost uništene ruske vojne opreme u Ukrajini

Još od 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao naredbu za napad na susjednu državu, Oružane…
Total
1
Share