“Coca Cola” prijeti tužbom kompaniji koja proizvodi “Coca Pola” pivo

“Coca Pola” pivo @Twitter

Multinacionalna kompanija “Coca Cola” prijeti da će pokrenuti sudski postupak protiv male kompanije koja proizvodi pivo, zanimljivog naziva, “Coca Pola”.

Francuski mediji su došli u posjed dokumenta u kome je pravni tim “Coca Cole” poslao obavijest čelnicima kolumbijske kompanije u kojoj od njih traži da odmah promijene naziv pića koje proizvode.

Fabrika “Coca Nasa” u Kolumbiji, koja zapošljava svega 20 ljudi, proizvodi hranu, tradicionalne lijekove, pića i druge prerađevine od listova koke.

Predstavnici fabrike tvrde da naziv pića potiče od riječi “pola”, što u Kolumbiji znači pivo, a da je “koka” umanjenica od naziva biljke koja služi kao sirovina, koja je u ostatku svijeta većinom poznata po tome što se od nje proizvodi droga kokain.

Coca Cola” je u pismu zamolila kompaniju, kojom upravljaju pripadnici autohtone Nasa zajednice, da “trajno prestane koristiti naziv ‘Coca Pola’ ili bilo koji sličan izraz koji bi se mogao pomiješati sa zaštitnim znakovima koji pripadaju ovoj multinacionalnoj kompaniji, upozoravajući ih da bi upotreba imena također mogla predstavljati kršenje kolumbijskih zakona“.

Nije prvi put

Pravni zastupnik kolumbijske fabrike “Coca Nasa”, međutim, kaže da ovo nije prvi put da im “Coca Cola” prijeti poduzimanjem pravnog postupka.

Oduprijt ćemo se“, dodao je.

Vezane vijesti

Bosanski Petrovac: Nijemci grade najveću solarnu elektranu na Balkanu

“Promondis Energy”, kompanija koja proizvodi velike fotonaponske sisteme, objavila je ulaganje od 45 miliona eura u izgradnju solarnog…

Poslodavci godinama profitirali, sada traže bilo kakve radnike

U Bosni i Hercegovini se u posljednje vrijeme dešava jako čudna situacija, prema kojoj se u zvaničnim podacima…

Rusija bi do nedjelje mogla ostati bez novca za rat u Ukrajini

Rusiji su ostala sredstva za rat do nedjelje, nakon čega će Ruska Federacija – propasti. “Rusija se suočava…
Total
1
Share